Led potukao krovove automobila i ulike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Led veličine oraha što se sručio duž Vodnjanske ceste u nedjelju oko 11 sati načinio je popriličnu štetu. U nekoliko je minuta od Velog Vrha u Puli do Fondola i Galižane na vodnjanskom području tuča silnim udarcima izudarala limariju automobila i istukla poljoprivredne kulture.

Lokalno pala krupna tuča

Nevrijeme je jučer zahvatilo cijelu Istru, na jugu Poluotoka zabilježene su pijavice, a na području Pule mjerilo se i blizu 50 litara kiše. Uslijed takvih oborina mnoge su površine poplavile, no zanimljivo je da je krupna tuča pala tek na uskom pojasu uz Vodnjansku cestu te u Šišanu.

Na više su vozila na Velom Vrhu ostala vidljiva udubljenja na krovovima, što će zahtijevati ravnanje i bojanje. Kako iz jednog auto-servisa u susjedstvu čujemo, postoji i manje bolni postupak "izvlačenja" udubina, no njime se bave samo pojedini stručnjaci, vrlo traženi ovih dana diljem Hrvatske. Metoda je manje bolna, ali svejedno će vlasnicima izbiti više stotina eura iz džepa.

Još će se zbrajati i šteta na nasadima na području od Galižane prema Puli. S obzirom da se bliži berba, mnogi će maslinari razbijati glavu što učiniti s natučenim ulikama - brati ih ili prskati.

- Plodovi maslina nisu skloni truljenju i dobro toleriraju udarce, ipak oštećenja su značajna i mogu dovesti do ranije berbe. Upućujemo proizvođače s tog područja da hitno pregledaju voćnjake, maslinike i vinograde. Do 48 sati nakon tuče treba dezinficirati nastale rane na plodovima i primijeniti bakarne fungicide, poručila je voditeljica stručne službe vodnjanske udruge Agroturist Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Budući da smo blizu berbe maslina, jedini registrirani preparat s prihvatljivom karencom od 15 dana je Neoram. Za obranu vinove loze ili voćki bez ploda može se koristiti bilo koje registrirano bakreno sredstvo. Alternativa Neoramu je dezinficijens Genox agro koji nema karencu niti bakra, no teško se nalazi na prodajnim mjestima pa ga je potrebno naručiti. Hlevnjak Pastrovicchio poručuje i da je nakon pet do sedam dana poželjno preko lista koristiti takozvane biljne stimulatore s naglašenim sadržajem aminokiselina. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter