Led je ljeti postavljen u Areni davne 1964. godine

Članak "Zimski" ugođaj u Areni u Glasu Istre iz 1964. (Arhiva)
Članak "Zimski" ugođaj u Areni u Glasu Istre iz 1964. (Arhiva)

Da led u Areni i to ljeti nije prvi put postavljen u povijesti ovog spomenika i ovog grada, dojavio nam je ovih dana jedan čitatelj. Kako je rekao, led je bio na pozornici Arene i početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je on bio 20-godišnjak, i to za potrebe jedne opere.

Iako smo na više adresa pokušali provjeriti sjeća li se tko tog događaja, svi su nas sugovornici razuvjeravali da je to 60-ih godina bilo moguće. No, onda smo provjerom u arhivi Glasa Istre konačno doznali istinu - bilo je moguće i doista se dogodilo 29. i 30. kolovoza 1964. godine.

Kako je pisalo 4. rujna 1964. u tada tjedniku Glas Istre, u Areni je 29. i 30. kolovoza gostovala "Češka revija na ledu". U tekstu se tako navodi da je veliki broj građana imao priliku vidjeti priredbu koja je specifična u zemljama jake i duge zime, s velikom tradicijom zimskih sportova i umjetničkog klizanja na ledu.

"Tada se po prvi put Arena pretvorila u zimsko klizalište, a gledatelji su uživali u šarenilu svjetla i boja na ledu". I tada su, prema novinskom izvještaju, cijene ulaznice bile visoke, ali se to i opravdavalo događajem koji građani Pule neće zaboraviti. Zanimljivo je istaknuti kako se i tada radilo o dijelu programa u sklopu "Istarskih ljetnih priredaba", ali je ovaj put priredba bila smještena na ledu.

"Uz onakve tehničke uređaje koji omogućuju da se i u vrijeme najvećih vrućina može trenirati i usavršavati vještina klizanja, posve je razumljivo da se češki klizači bolje kreću na ledenim površinama, nego mnogi na asfaltnim cestama", piše tada novinar i dodaje da je izvedba obogaćena većom igrom svjetla i pokretima na ledu.

"Samo seriozno uvježbani programi mogu zadovoljiti publiku i privući je u većem broju. Ipak smo mišljenja da se biraju programi koji će svojom kvalitetom zadovoljiti ukus ozbiljne publike, koji će i zabaviti publiku, ali i odgajati u nama sklonost za pravu i lijepu umjetnost. Od svega ponešto nam je pružila 'Češka revija na ledu'", završava svoj izvještaj prof. F. Barić. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter