Leccino prvi stigao u uljaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvo maslinovo ulje s Umaštine poteklo je u uljari Cuj u Farnažinama. Rijec je o sorti leccino Luciana Perina iz susjednog sela, koji je na preradu donio tonu i pol plodova. Uljara je u vlasništvu vinara i maslinara Danijela Kraljevica, koji je pogon kapaciteta 700 kilograma na sat otvorio prije cetiri godine. Osim njega, koji posjeduje tisucu stabala, za preradu se rezerviralo više od 200 proizvodaca, što manjih, što vecih, s podrucja Umaga, Tara, Poreca, Rovinja i Pule, ali i znanstvenici s poreckom Instituta za poljoprivredu i turizam, koji izraduju dvije doktorske studije.

Za sada se ulike primaju od 8 do 22 sata, ali od iduceg tjedna, kad se berba bude diljem Poluotoka masovno "zalaufala", radit ce se non-stop, 24 sata na dan. Velike kolicine ocekuju se vec ovog vikenda, kada su mnogi najavili pocetak berbe. Sorte se odvojeno preraduju - za sada je to uglavnom leccino, pomiješan eventualno s pendolinom i drugim uvoznim sortama koje su mahom rane. Onda ce se, negdje iza 15. listopada, preci na autohtone, poput crne i buže, dok bjankera ostaje za kraj mjeseca, što ce, naravno, ovisiti o vremenskim prilikama.

Na podrucju Umaštine rade cetiri uljare, od kojih su dvije iskljucivo namijenjene osobnim potrebama njihovih vlasnika. Najbliže uljare za ostale, koji ne stignu doci na red u navedenima, nalaze se u Bujama i Novigradu.


Podijeli: Facebook Twiter