"Lebdeći Vinkuran" u kamenolomu

Sličnu instalaciju autor je izlagao u Zagrebu i poljskom Ozstynu
Sličnu instalaciju autor je izlagao u Zagrebu i poljskom Ozstynu

Art instalacija "Lebdeći Vinkuran", rad zagrebačkog autora Hanibala Salvara, zaživjet će u subotu u 17 sati u vinkuranskom kamenolomu Cavae Romanae. Tom će prilikom biti postavljena instalacija od višebojnih prizmastih, kartonskih elemenata koja će lebdjeti u zračnom prostoru vinkuranske kave. Autor je sličnu art-instalaciju izlagao u Zagrebu i poljskom Ozstynu.

Kamenolom kao galerijski prostor

Subotnji će događaj nastupom uveličati Noel Dožić, višesturko nagrađivani mladi harmonikaš, rodom iz Vintijana, te Roberta Paljar, Puljanka s ljubljanskom adresom, grafička dizajnerica i fotografkinja, koja se bavi slackline i akro jogom i koja je prošle godine bila jedna od organizatorica prvog izdanja Quor festivala, također održanog u prostoru vinkuranskog kamenoloma. Ona će uz Noelovo muziciranje izvesti akrobatski performance na svili.

U cilju oživljavanja prostora rimskog kamenoloma Cavae Romanae, ovaj umjetnički događaj organizira Općina Medulin u suradnji sa zagrebačkim Likovnim art dizajn centrom "Ladica", a program su u srijedu u kamenolomu novinarima predstavili medulinski načelnik Goran Buić i autor instalacije.

Načelnik je tom prilikom rekao da neiskorišten prostor ovog kamenoloma može biti galerijski prostor, pozornica za koncerte ili kazalište, dok je Hanibal Salvaro, autor s više pod 400 izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, kazao da je njemu osnovna želja da ova instalacija zajedno s prostorom antičkog rimskog kamenoloma tvori jedinstveno umjetničko djelo.

Nagrade za najbolje radove

Ovom su prilikom najavili i međunarodnu dvodnevnu umjetničku manifestaciju "Vinkuran 3D fest", koja će se u povodu Dana Općine Medulin održati na medulinskoj rivi i u prostoru vunkuranskog kamenoloma 10. i 11. lipnja.

Općina u suradnji s Likovnim art dizajn centrom Ladica i Hanibalom Salvarom u ta dva dana planira organizirati dvodnevnu međunarodnu umjetničku izložbu s 50 do 150 izlagača. Domaći i strani umjetnici i kreativci moći će, kako je jučer rečeno, na navedenim lokacijama izlagati trodimenzionalne vizualne radove, veće i manje skulptura, minijature, instalacije, dok će stručni žiri dodijeliti nagrade i priznanja najbolje ocijenjenim radovima. U sklopu tog projekta planira se objaviti četverojezični katalog sa svim izloženim radovima prvog 'Vinkuran 3D festa'. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter