Leaf europski automobil godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski žiri natjecanja Car of the Year 2011. jucer je objavio da je Nissan Leaaf s 257 bodova osvojio prvo mjesto cime mu je ujedno pripala titula Europskog automobila 2011. godine. Na drugo mjesto s 248 bodova plasirala se Alfa Romeo Giulietta se dok je treca pozicija pripala Opel Merivi.

Automobili koji su sudjelovali u u ovogodišnjem finalu - Alfa Romeo Giulietta, Citroen C3/DS3, Nissan Leaf, Ford C-Max/Grand C Max, Dacia Duster, Volvo S60/V60, and Opel/Vauxhall Meriva - dolaze iz svih segmenta a pobjednicki trojac je na neki nacin najbolje stajao i u svim procjenama prije samog finalnog izbora.



Što se tice Nissan Leafa, rijec o presedanu jer je po prvi puta u povijesti titula pripala jednom potpuno elektricnom automobilu cime se ujedno i najozbiljnije uvažilo sve vece ekološke zahtjeve koje pred automobilsku industriju postavljaju ekološki propisi i norme. Inace, žiri sacinjava 58 clanova iz vodecih automobilskih listova i priloga na Starom kontinentu.

Izbor Car of the year se u moru slicnih smatra najcjenjenijim i najobjektivnijim. Utemeljili su ga prije gotovo cetrdeset godina specijalizirani listovi i novinari iz Italije, Francuske, Španjolske, Njemacke, Velike Britanije, Švedske i Nizomske koji su automobilom 1964. godine proglasili Rover 2000. Danas u izboru participiraju novinari iz 23 države.



Da bi se postalo clanicom, najvažnije je ima li i koliko snažnu odredena država automobilsku industriju. Više od polovice žirija tako pripada novinarima iz "velike petorke": Italija, Francuska, Španjolska, Njemacka, Velika Britanija iz kojih dolazi po šest clanova dok ostale države daju onoliko predstavnika koliko im je snažna nacionalna proizvodnja komponenta.

Od nama bliskih država u sastavu žirija samo Slovenija ima jednog clana, a u novije doba znacajan je i udio novinara iz Rusije, Turske, Poljske ili Madarske. Samo se bodovanje odvija se tako da svaki clan žirija na raspolaganju ima 25 bodova uz uvjet da ni jednom ne smije dati više do 10 bodova.


Podijeli: Facebook Twiter