Lea Rakovac vodeća djevojčica do 12 godina, Mare Milić prva jedriličarka u laseru 4,7

Pričesnici (M. MIJOŠEK)
Pričesnici (M. MIJOŠEK)

Gotovo pa nestvarni uvjeti na međunarodnoj jedriličarskoj regati Svetog Nikole, preko pet stotina jedriličara ostalo je u subotu ujutro na kopnu. Umjesto jedrenja, mogli su se jedino grudati. Naime, u Puli je pao snijeg, koji se lagano počeo hvatati na travi. Na radost regatnog odbora i jedriličara, snijeg se nije dugo zadržao, te su u 11 sati napokon isplovili na more. Izašlo je sunce i odjedrena su tri jedrenja za klasu optimist i po dva jedrenja za klase laser.

Nakon prvog dana jedrenja u klasi optimist u konkurenciji 412 jedriličara poveo je Luka Zabukovec, drugi je Martin Fras oba iz Slovenije, dok je na trećem mjestu Mađar Alexandar Vladiszavlyev.

Od hrvatskih jedriličara najbolje se snašao Buba Pulek (Clivo), ukupno na 6. mjestu. Veliko iznenađenje je odličan nastup pulske jedriličarke Lee Rakovac (Vega) kojoj je ovo zadnja regata u kategoriji do 12 godina, a osim što vodi u toj konkurenciji, izvrsno se snašla i u ukupnoj konkurenciji (do 16 godina) gdje zauzima 17. mjesto. Njena najbliža pratnja tek je na 96. mjestu ukupnog poretka.

Napredak

- Zadovoljan sam Leinim nastupom, dobro je startala i vozila kroz polje. Ovo je najjača regata na kojoj je ona ikad nastupila, i to je odradila bez imalo straha. Najveći napredak u sljedećim mjesecima očekujemo na jedrenju niz vjetar te ćemo na tome raditi u vrijeme zimske stanke - rekao nam je Antonio Poretti, trener Vege.

Na 41. mjestu ukupnog poretka nalazi se Simon Starić iz porečkog Horizonta. Njegov trener Luka Krivičić također nije krio zadovoljstvo.

- Nakon prošle godine, kad je Simon završio oko stotog mjesta, ovo je velik napredak. Zadovoljan sam njegovim jedrenjem, ali naravno uvijek na regati vidimo i segmente na kojima ćemo raditi na sljedećim treninzima.

Aurora Palko (Delfin) je 76., Leon Schneidl 80., Nora Sijan 82. (oboje Clivo), Jan Komadina (Vega) 90., Tea Peteh (Maestral) 94.

Nagrade

U klasi laser 4,7 nastupa 65 jedriličara. Nakon prva dva jedrenja poveo je Leon Kljus (Crikvenica). Roko Stipanović (Clivo) je na 9. mjestu, Mare Milić (Horizont, Poreč) je ukupno 10. i prva među djevojkama. Druga djevojka je Ana Rokvić (Uljanik Plovidba), ukupno na 14. mjestu, dok je Viktor Kulić Golja iz Kvarnera 25.

U klasi laser radial koja je olimpijska klasa za žene, povela je Sandra Lulić iz Splita ispred Brune Gašpića (Split) i Gandrsa Jacopa (Italija). Sandra je trenutno najbolja hrvatska jedriličarka u toj klasi i kreće stopama Tine Mihelić te će iduće godine pokušati izboriti mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju. U olimpijskoj klasi za muškarce, laser standardu, nastupa samo 8 jedriličara. Nakon dva jedrenja poveo je Zeno Fry iz Italije, drugi je Alec Cvinar (Dubrovnik), a treći Sven Stevanović (Maestral).

Regata se nastavlja danas, start je predviđen u 10 sati, a po prognozi zapuhat će ponovo jugozapadni vjetar. Dodjela nagrada najboljim jedriličara i izvlačenje dobitnika vrijedne lutrije (nagrada je jedrilica klase optimist i karbonski jarbol za klasu laser) bit će u 16 sati u prostorijama Vege. (Gea BARBIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter