Lea Ikić i Darijan Živolić najbolji sportaši Istre

Svi nagrađeni na Danu istarskog sporta
Svi nagrađeni na Danu istarskog sporta

Pulski Dom branitelja danas je bio poprište 21. izdanja Dana istarskog sporta, tradicionalne svečanosti tijekom koje je Savez sportova Istarske županije proglasio najuspješnije sportaše za 2013. godinu.

Priznanja su se dijelila u 11 kategorija, unutar kojih se "natiskalo" 70 nominiranih sportaša. Glasački žiri sačinjavali su isključivo sportski djelatnici, a u njemu se nalazilo devet članova Izvršnog odbora Saveza sportova Istarske županije, 31 predstavnik strukovnih saveza i 12 predstavnika gradskih ili općinskih sportskih zajednica. Od njih 52, izboru ih se odazvao 41, koji su glasali za trojicu najboljih u svakoj kategoriji.

Nakon zbrojenih glasova dobili smo 11 laureata, "kremu" istarskog sporta u godini koja je ostala za nama.

Najuspješnija sportašica Istarske županije za 2013. godinu tako je postala Lea Ikić, članica RSK Mladost iz Medulina, svjetska viceprvakinja u podvodnoj orijentaciji i trostruka prvakinja Hrvatske u plivanju s perajama.

U konkurenciji najuspješnijih sportaša nagrada je završila u rukama Darijana Živolića, člana Boćarskog kluba Istra Poreč. Živolić je svjetski prvak i svjetski surekorder u štafeti, a usto je i prvak Hrvatske u parovima.

Nagrada za najuspješniju ekipu Istarske županije i ovoga je puta otišla u Poreč, ali na drugu adresu. Naime, nakon što su zadnje dvije godine najbolje bile kuglačice Istre, sad su slavile odbojkašice Poreča. Aktualne osvajačice Kupa u prošlom su prvenstvu osvojile treće mjesto, dok se u tekućoj sezoni nalaze na drugoj poziciji. Do dvostruke krune u 2013. godini stigli su judaši Istarskog borca, prvaci Hrvatske i osvajači domaćeg Kupa, i stoga je nagrada za najuspješniju momčad završila u njihovoj riznici.

U konkurenciji najuspješnijih sportaša u mlađim uzrastima slavili su stolnotenisačica Pule Dorina Srebrnjak i judaš Istarskog borca Dominik Družeta. Najuspješnija ekipa u mlađim uzrastima su kadetkinje Atletskog kluba Istra, dok su najuspješnija momčad u mlađim uzrastima juniori Veslačkog kluba Istra.

Nakon dvogodišnje vladavine Deana Ilića, najuspješnijim trenerom za 2013. godinu proglašen je Milan Celija, izbornik boćarske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu osvojila jednu zlatnu i dvije brončane medalje, dok su u kategoriji najuspješnijih sportašica s invaliditetom slavili Mikela Ristoski, članica Atletskog kluba Medulin i Tomislav Bošnjak, član Rukometnog kluba Umag. Ristoski je jedina koja je obranila lani osvojenu nagradu, štoviše ovo joj je bio četvrti uzastopni trijumf na Danu istarskog sporta.

Posebni ocjenjivački sud koji čine pet članova i ove je godine dodijelio tri nagrade za životno djelo, a one su pripale Cvitku Biliću iz Pule, Brunu Juriševiću iz Novigrada i Lidiji Martinčić iz Rovinja.

Posebne nagrade

Kao i svake godine, tako su se i ove dijelile posebne nagrade za vrijedna sportska dostignuća, a priznanja su pripala Nogometnom klubu Štinjan za 80. rođendan i Sportskom društvu Hakl povodom 25. izdanja malonogometnog turnira "Moja ulica, moja ekipa".

Proglašena su i najbolja školska sportska društva, a to su u 2013. godini bili ŠSD Mladost iz pazinske osnovne škole Vladimir Nazor i ŠSD Mate Balota iz istoimene porečke srednje škole, dok je najbolji školski sportski djelatnik profesor Franjo Ivanišević iz rovinjske srednje škole Zvane Črnja. (I. CEROVAC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter