Le Zbor u Monteparadisu - pjevanjem protiv fašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Efektnom izvedbom pjesme "Moja mala nema mane", pod ravnanjem iznimno raspoložene dirigentice Glorije Lindeman, sinoć je svoj vedar jednosatni nastup u dobro popunjenom pulskom Monteparadiso klubu u Rojcu otvorio ženski mješoviti lezbijsko-feministički zbor Le Zbor.

Uz veliku podršku publike, koja je gotovo svaku pjesmu ispratila ovacijama, te diskretnu, ali važnu instrumentalnu pomoć Hrvoja Sudara na gitari i Nenada Kovačića na kahonu, ovaj glazbeno predan i politički hrabar zagrebački deseteročlani ženski kolektiv (ukupno ih je 45) jasno je putem odabranog repertoara te manjih duhovitih intervencija u tekstu pojedinih pjesama izrazio svoju aktivističku poziciju promotora ljudskih prava i tolerancije.

Najbolje su djevojke zvučale za suptilnih izvedbi skladbi "Jovano Jovanke" i "Crveni makovi", uoči koje je jedna članica zbora rekla: "Mi volimo naše nasljeđe, našu antifašističku borbu".

Le Zbor bi još bolje generalno zvučao da su im glasovi bili za nijansu bolje ozvučeniji, čime bi se izbjegao tanji efekt jednog tonaliteta. To se nije osjećalo za grlatijih izvedbi revolucionarnih "Po šumama i gorama" i "Internacionale". Zanimljivo, za izvedbe potonje jedan Nijemac u publici pjevao ju je do nas potiho na njemačkom jeziku.

Da su "protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista" i da im je "želja nam je samo jedna, da fašista više nema", srčano su otpjevale u "Ay Carmela". U povodu, kako su rekle,"'ozakonjenja ljubavi dva bića, muškarca i žene i svakog onog koji se tako osjeća", otpjevale su "Going to Chapel".

Prije izvedbe "Personal Jesus" Depeche Modea, jedna od osnivačica Le Zbora Lea Jurišić poručila je: "Ne govorite svašta u njegovo ime, ne mrzite u njegovo ime". Od stranih pjesama, otpjevale su i Kraftwerkov "Das Modell". Ni ovaj put nisu s koncertnog repertoara izostavile pjesmu Lollobrigide "Moj dečko je gay", a tijekom dana su, što im je ulična praksa na svim gostovanjima, nenajavljeno zapjevale i na Forumu. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter