Le Zbor: Argumenti homofoba su bez razuma

Le Zbor - pjevanjem protiv fašizama
Le Zbor - pjevanjem protiv fašizama

Sutra će u Monteparadiso klubu u Rojcu, s početkom u 21 sat i uz besplatan ulaz, nastupiti zagrebački Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u ovom dijelu Europe. Ovaj vedar i vrijedan glazbeno-aktivistički kolektiv od 2005. do danas promovira ljudska prava, smanjuje netoleranciju prema drugačijim ljudima, bili oni homoseksualnog ili bilo kojeg drugog manjinskog opredjeljenja, osvještavajući da je svatko jedinstven i da svatko može biti poseban.

Na pulskom koncertu deset članica Le Zbora predstavit će pjesme s, prošle godine objavljenog, debitantskog albuma "Hrvatske budnice".

Pjevat će a cappella revolucionarne i tradicijske pjesme, kao i suvremene domaće i strane pjesme koje se referiraju na žene, uz male i duhovite intervencije u tekstu. Plesnu dimenziju osigurat će Hrvoje Sudar na gitari i Nenad Kovačić na kahonu.

Uoči nastupa razgovarali smo s jednom od osnivačica Le Zbora Leom Jurišić.

- Postojanje vašeg zbora obrazlažete i potrebom za promicanjem lezbijsko-feminističke sociokulturne vidljivosti. Protivnicima gay prideova često je baš ta vidljivost "argument", pa govore: "Pa zašto se moraju javno pokazivati, to je njihova intimna stvar".

- Vrlo je zanimljivo da nekome smeta iskazivanje nekih stvari koje doživljavaju kao privatne. Uzmimo primjer religije koja je isto tako privatna stvar, pa imamo prilike svjedočiti svako toliko raznim procesijama, zvonjavama crkvi, pa lezbijkama i pederima ne pada na pamet da se okupe i viču im zašto ne idu u svoja četiri zida i što oni imaju nama nametati svoju vjeru. Također, kad hodaju časne sestre i svećenici, oni također iskazuju svoju orijentaciju. Ti argumenti, kao i svi argumenti koje homofobi i ostali mrzitelji koriste, apsolutno su bez ikakve logike i onkraj ikakvog razuma. Tome fobije i služe; one su potpuno iracionalne. (Zoran ANGELESKI)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter