Lex Perković: Milanović tražio Barrosovu zaštitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović poslao je u utorak pismo predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu u kojem ga upozorava na neprimjerenu izjavu Mine Andreeve, glasnogovornice europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, a usput ga informira o zakonskom uređenju europskog uhidbenog naloga. Milanović ističe da je Vladu RH šokirala izjava Andreeve koja je za Hinu rekla kako se "kriminalci, osumnjičeni za ubojstva hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU u vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske".

Isto tako, ističe Milanović, glasnogovornica je zaprijetila Hrvatskoj sankcijama primjenom članka 39. Pristupnog ugovora, zaključujući da "hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje EU prava". "Kad bi tome bilo tako, onda bi jedan značajan broj država članica bio u istom prekršaju", naglašava premijer koji traži zaštitu predsjednika EK i obrazloženje "kako je moguće da se jednu članicu EU izravno optužuje da štiti komunističke ubojice i kriminalce".

"Želim Vas u tom kontekstu izvijestiti da već mjesecima upravo moja Vlada nastoji okupiti parlamentarnu većinu kako bi se u Ustavu RH ukinula zastara upravo za kaznena djela političkih ubojstava, kako bi se preživjelim počiniteljima moglo suditi. Toliko o motivima "zaštite komunističkih ubojica". S obzirom da i Vi i ja dobro znamo da glasnogovornici ne govore u osobno ime, dodatno me zabrinjava rječnik predstavnice potpredsjednice EK Reding koji je istovjetan rječniku hrvatske političke oporbe. Želim vjerovati da se radilo o neovlaštenom istupu učinjenom bez znanja potpredsjednice", piše Milanović.

Hrvatska će, zaključuje predsjednik Vlade, poduzeti sve potrebne mjere kako bi Zakon o pravosudnoj suradnji uskladila s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora.

Kako doznajemo, namjera Vlade u konkretnom slučaju Josipa Perkovića po kojem je cijeli zakon i dobio kolokvijalno ime, je da prvo promijeni Ustav i ukine zastaru kako bi se omogućilo DORH-u da pokrene postupak protiv Perkovića. "Promjena Ustava, a onda je Perković Bajićev", kazao nam je visoki izvor iz Banskih dvora. (D. C., Z. C., B. P., I. F./NL)


Podijeli: Facebook Twiter