Lex Perković: Izbačena ugledna profesorica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručnjakinja za kazneno pravo Zlata Đurđević razriješena je članstva u radnoj skupini za izradu Zakona o kaznenom postupku, a još prije desetak dana izbačena je i iz radne skupine koja je radila na izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. I dok je ovaj drugi zakon, popularno nazvan "Lex Perković" u petak usvojen u Saboru, na izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), čiji je veći dio ranije "srušio" Ustavni sud RH, nastavit će raditi stručnjaci Ministarstva pravosuđa.

Kako doznajemo, ministar Orsat Miljenić raspustio je nedavno cijelu radnu skupinu koja je pripremala izmjene ZKP-a. Ministarstvo je stručnjacima dalo određene rokove što ih je trebalo ispoštivati, a dosad je izmijenjeno tek 17 odredbi ZKP-a na čiju je neustavnost upozorio Ustavni sud. Prema našim informacijama termini sastanaka radnih skupina za izmjenu ZKP-a i Zakona o pravosudnoj suradnji s državama članicama EU-a uglavnom su se preklapali, a profesorica Đurđević mahom je sudjelovala u radu skupine za ZKP. U nekoliko navrata svoj izostanak s okupljanja druge radne skupine ispričala je bolešću ili nekom drugom neodgodivom obvezom. To je sama i priznala u pismu kojim je oštro napala "Lex Perković" zamjerivši autorima zakona čak i gramatičke pogreške.

- Iako sam imenovana članicom radne skupine Ministarstva pravosuđa u ime Pravnog fakulteta u Zagrebu, nisam prisustvovala nijednom sastanku niti sam sudjelovala na drugi način u njezinom radu iz razloga što se radna skupina sastajala samo četvrtkom od 21. ožujka do 23. travnja, kada sam imala drugu neodgodivu radnu obvezu, a mom zahtjevu za promjenu termina nije udovoljeno. Stoga, nisam sudjelovala u izradi novele Zakona. Osim toga, smatram da se u ovako kratkim rokovima (mjesec dana) nije moglo izbjeći činjenje pogrešaka u uređivanju materije koja duboko i temeljito zadire u ljudska prava te je nedopustivo da Hrvatska o ovako važnim pitanjima primjene prava Europske unije odlučuje dan prije pristupanja, napisala je prof. Đurđević što je u Vladi, prema našim upućenim izvorima shvaćeno kao osveta zbog izbacivanja iz radne skupine. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter