Le Lyrial - novi kruzer podno Arene

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U pulsku je luku u ponedjeljak ujutro uplovio, i nedugo potom i isplovio, kruzer Le Lyrial, drugi kruzer koji je ove godine doplovio u Pulu. Sezonu je otvorio 19. travnja brod Viking Star, koji će Pulu posjetiti još četiri puta. Le Lyrial je, pak, u ponedjeljak stigao s Hvara i nakon Pule nastavio svoje sedmodnevno kružno putovanje Mediteranom posjetom luci Rovinj. Inače, brodovi francuske kompanije Compagnie de Ponant iz Marsseillea, L'Austral, Le Boreal, Le Soleal i današnji pulski gost, najnoviji brod iz navedene flote, već su nekoliko godina stalni gosti pulske luke.

Na ovom putovanju broda od 142 metra, nalazilo se 223 putnika, mahom Amerikanaca i Francuza, za koje su brinula 144 člana posade. Brod će pulsku luku posjetiti još pet puta tijekom ove turističke sezone, ali već postoji i najava dolaska za 2016. godinu.

Kako ističu iz pulske Lučke uprave, očekivanja za ovu kruzer-sezonu su na razini prošlogodišnjih kada je na brodovima takvoga tipa Pulu posjetilo oko pet tisuća putnika. Prošle su godine u Pulu kruzeri pristajali 20-ak puta, a sezona je otvorena 31. ožujka. No, svih ranijih godina sezona se otvarala sredinom travnja, baš kao i ova tekuća.

Kruzeri su u pulsku luku počeli uplovljavati prije jedanaest godina, odnosno, 2003. godine kada su pioniri kruzer putovanja bili brodovi "Dalmacija" i "Monet". Te je godine zabilježen promet od 4.071 putnika. U periodu od 2004. do 2009. godine zabilježena je ekspanzija i broja putnika i dolazaka brodova, a počinju dolaziti i sve elitniji brodovi poput "Seabourn Spirita", "Sea Clouda" 1 i 2 te "Wind Surfa" i drugih. Tih je godina prosječno pulsku luku posjetilo 12 tisuća putnika. Kriza je sve pokvarila pa su uslijedile dvije lošije godine, 2009. i 2010., kada su kruzeri počeli otkazivali već najavljene dolaske u pulsku luku pa time dolazi i do pada broja putnika na svega 1.970 putnika u 2009. te 3.800 u 2010. godini. Nakon toga ponovno se bilježi rast, no daleko od rekordnih. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter