Lydia Davis dobila međunarodnog Bookera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobitnica ovogodišnje međunarodne književne nagrade Man Booker suvremena je američka spisateljica Lydia Davis, čiji je prozni stil sudački panel opisao poetski kratkim i preciznim, a njezino pisanje proglasio sadržajno toplim i bogatim čak i onda kada koristi vrlo malo riječi.

Dobitnica 60 tisuća funta vrijedne nagrade proglašena je na svečanosti upriličenoj u srijedu navečer u muzeju Victoria and Albert u Londonu. Kako se navodi u objašnjenju odluke sudačkog panela na mrežnim stranicama nagrade, Davis je titulu najbolje od ukupno deset ovogodišnjih kandidata iz čitavog svijeta, donijela njezina inventivna, pažljivo satkana proza, koju gotovo nije moguće kategorizirati. "Njezina proza širi svoje gipke ruke poprimajući razne forme. Kako ih kategorizirati? Naziva ih se pričama no jednako bismo ih tako mogli zvati minijaturama, anegdotama, esejima, šalama, parabolama, bajkama, tekstovima, aforizmima pa čak i načelima, molitvama ili jednostavno opservacijama", stoji u izjavi predsjednika sudačkog panela Christophera Ricksa.

"Njezine priče sadrže u sebi određenu budnost i snažnu pozornost imaginacije. Budnost u tome kako uviđa stvari sve do posljednje riječi ili sloga; budnost u otkrivanju nečistih motiva i emotivnih iluzija sviju nas", dodaje se. Najpoznatija po kratkim pričama, koje je dosad objavila u devet zbirki kratkih priča, Davis (1947.) je kazala kako je kratka forma privlači jer joj omogućuje da piše onako kako joj se čini prikladnim temi. "Zato su neke priče tako kratke, jer koliko se doista može reći o muhi u autobusu ili obavijesti u hotelskoj sobi? Neke su moje misli ili reakcije vrlo kratke, a njihova je kratkoća upravo dio onoga u čemu najviše uživam", kazala je Davis.

Spisateljica koja je svojim zabavnim, poetskim i minimalističkim pričama utjecala na čitavu generaciju književnika, među kojima su Jonathan Franzen, David Foster Wallace i Dave Eggers, koji je ranije kazao kako Davis "briše sva naša uvjerenja o tome što predstavlja kratku priču", također je i prevoditeljica francuskih klasika, za što ju je francuska vlada imenovala vitezom Reda lijepih umjetnosti i književnosti za prozu i prijevod.

Napisala je i jedan roman "The End of they Story" (1995.) i dobitnica je brojnih prestižnih američkih književnih nagrada, uključujući nagradu Zaklade MacArthur za prozu. Živi u New Yorku gdje predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Albany.

Međunarodna Man Booker nagrada utemeljena je 2005. kao dopuna nagradi Booker, kao bienalna književna nagrada za koju se natječu književnici iz cijelog svijeta čija su djela objavljena na engleskom ili su prevedena na engleski jezik. Među dosadašnjim su dobitnicima te nagrade Philip Roth (2011.), Alice Munro (2009.), Chinua Achebe (2007.) i Ismail Kadare (2005.). Nagradu sponzorira grupacija Man Group plc, koja je također sponzor poznatije nagrade Man Booker, koja se dodjeljuje svake godine za najbolji roman na engleskom jeziku i za koju se natječu samo autori iz zemalja Commonwealtha i Irske. Još jedna važna razlika je i u tome što se međunarodni Man Booker dodjeljuje za cjelokupni književni rad, a ne za pojedinačni roman. U užem krugu za nagradu uz Davis su se ove godine natjecali U.R. Ananthamurthy (Indija), Aharon Appelfeld (Izreael), Intizar Husain (Pakistan), Yan Lianke (Kina), Marie NDiaye (Francuska), Marilynne Robinson (SAD), Vladimir Sorokin (Rusija), Peter Stamm (Švicarska), te Hrvat s kanadskom adresom Josip Novakovich. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter