Lažno objavili da je Dobrica Cosic dobio Nobela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beogradski su mediji u cetvrtak prije podne bili objavili da je srpski pisac Dobrica Cosic dobio Nobelovu nagradu, ali je vijest ubrzo povucena nakon što je utvrdeno da je rijec o netocnoj informaciji.

Malo prije službene objave švedske kraljevske akademije znanosti da je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost švedski pjesnik Tomas Transtroemer, beogradski su mediji javili da je nagradu dobio Cosic, pozivajuci se pritom na neprovjerenu vijest s jednog internetskog portala koji je tobože objavljivao službene informacije o Nobelovoj nagradi.

U javnosti se takoder pojavilo navodno priopcenje Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) kojim se javnost obavještava da je Cosic dobitnik nagrade te se upucuje na navedeni portal, dok SANU u meduvremenu tvrdi da priopcenje nije stiglo iz te institucije.

"Srpska akademija znanosti i umjetnosti i ovom prilikom izražava svoju spremnost da se svesrdno i svim svojim snagama zauzme na sudbonosnim zadacima i povijesnim nalozima još jednog srpskog nobelovca Dobrice Cosica. Konferencija za novinare bit ce održana tijekom dana, vrijeme ce biti naknadno objavljeno", stoji u priopcenju navodno upucenom iz SANU-a.

Kako je Hini receno u SANU-u, ta institucija ne stoji iza priopcenja u povodu navodnog priznanja dodijeljenog Cosicu i nema nikakve veze s navodnim priopcenjem koje se pojavilo u javnosti.

Internetski portal B92 uputio je ispriku svim citateljima zbog neprovjerene vijesti koja je, kako objašnjavaju predstavnici portala, uklonjena nakon nekoliko minuta, odnosno nakon dodatnih provjera istinitosti informacije.

Portal dodaje da je internetska domena s navodnim službenim informacijama o Nobelovoj nagradi registrirana u srijedu 5. listopada te nije nikako povezana s jedinim mjerodavnim portalom za Nobelove nagrade Nobelprize.org.

Vijest o navodnom priznanju Cosicu prenijeli su i drugi elektronicki mediji, da bi ju ubrzo potom povukli nakon što je utvrdeno da je informacija lažna.


Podijeli: Facebook Twiter