Lažnjaci naručeni putem eBayja ostat će na carini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naručili ste Louis Vuitton torbicu putem interneta (eBay) po izrazito povoljnoj cijeni i platili pay-palom, a ona ne stiže ni nakon dva mjeseca. Sva je prilika da i neće. Jedan od mogućih uzroka može biti zadržavanje robe na carini.

Naime, ako carinik posumnja da je riječ o krivotvorini, točnije o povredi prava intelektualnog vlasništva, privremeno će zadržati torbicu i izdati rješenje o privremenom zadržavanju robe. "Carinska uprava ne utvrđuje je li do povrede prava zaista i došlo, nego samo utvrđuje opravdanu sumnju u povredu prava intelektualnog vlasništva", naglašavaju iz službe za informiranje Ministarstva financija.

Ne samo da neće dobiti robu, već će naručitelj snositi sve eventualne štetne posljedice koje mogu proizaći iz okolnosti da je naručio krivotvorinu. Eventualno neznanje ili neupućenost ne isključuje naručitelja i primatelja od primjene propisa. Između ostalog, mogao bi snositi troškove uništavanja fake robe.

Po čemu carinik zaključuje da je riječ o lažnjaku?

"Najčešći pokazatelji da se radi o možebitnoj krivotvorenoj robi jesu cijena proizvoda koja je niža od uobičajene prodajne, loša kvaliteta izrade i porijeklo proizvoda. Opće je poznata okolnost da je kupovina robe putem interneta rizična sa stajališta njezine originalnosti posebno kada je razvidno da cijena robe drastično odstupa od cijene originala", objašnjavaju iz Ministarstva financija Najčešće predmetom uništenja pod carinskim nadzorom bili su satovi, sunčane naočale, torbe, odjevni predmeti, obuća, parfemi i kozmetika, strojevi.

Što ako kupac želi dokazati da roba nije krivotvorina?

Valja mu podnijeti tužbu na trgovačkom sudu u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku i dokaz o tome poslati Središnjem uredu Carinske uprave. Više o tome navodi se u odgovoru službe za informiranje Ministarstva financija.

"Da bi ostvario zaštitu povrijeđenog prava, nositelj prava obavezan je u roku od deset radnih dana od dana zaprimanja rješenja o privremenom zadržavanju robe pisano izvijestiti Središnji ured da je u vezi s privremeno zadržanom robom nadležnome sudu (trgovački sud u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Osijeku) podnio tužbu zbog povrede prava intelektualnog vlasništva.

Uz to treba priložiti presliku tužbe s dokazom o njezinom podnošenju. Središnji ured će zatim donijeti rješenje o zadržavanju robe do primitka pravomoćne odluke nadležnog suda."

Carina u međuvremenu skladišti robu, što naravno predstavlja određeni trošak za vlasnika robe. (Jasna ORLIĆ)


Kupujte samo kod provjerenih

S obzirom na sve veći broj prijevara pri kupovini putem interneta, policija savjetuje da se kupuje samo preko ovlaštenih i licenciranih web-stranica za trgovinu. Posebno treba biti oprezan pri davanju osobnih i podataka o sredstvima plaćanja (poput kreditnih kartica). Pri kupovini od privatnih osoba putem različitih web-oglasnika policija savjetuje da se svakako izbjegava plaćanje unaprijed.

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter