Lažni parfemi - više štete nego koristi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nedostatka novca mnogi cesto posežu za lažnim parfemima poznatih brendova. Oni su doduše znatno jeftiniji, no ujedno su i puno opasniji, upozoravaju strucnjaci.

Americka TV kuca ABC objavila je upozorenje strucnjaka o štetnosti lažnih parfema koji se mogu jeftino nabaviti na ulici ili putem interneta.

Lažni parfemi s falsificiranom oznakom poznatih brendova mnogo su jeftiniji, ali od njih možete imati više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da se u bocicama lažnjaka mogu naci razne gadosti, poput urina, bakterija i antifriza, a sve to upija naša koža kada ga nanesemo.

"Stavljate to na svoje lice, na vrat, na zglobove, a to su osjetljivi dijelovi tijela. Aktivni sastojci iz lažnih parfema mogu vam ozbiljno ugroziti život", upozorila je Valerie Salembier, potpredsjednica modnog magazina Harper's Bazaar koji se ovom temom bavi u svom sijecanjskom izdanju.

Britanske i irske vlasti utvrdile su da se u nekim od lažnih parfema nalazi urin, upravo zbog svoje odgovarajuce pH vrijednosti i boje.

Dermatologinja Jeannette Graf za ABC News je izjavila da pravi parfemi ne izazivaju reakciju, ali da oni lažni mogu uzrokovati ozbiljan dermatitis i opekotine. Dosad se cesto susretala s takvim slucajevima. "Oni (ispitanici) ce u pravilu reci da su se osjecali drugacije kada bi nanijeli lažni parfem. Osjetili bi peckanje i neugodu, vidjeli crvenilo na koži, a ni miris nije bio odgovarajuci", rekla je Graf.


Podijeli: Facebook Twiter