Lažni osmjeh vodi do depresije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponekad cini da je teške trenutke najbolje prevladati sa smiješkom na licu, no znanstvenici su novim istraživanjem otkrili kako glumljenje srece može cijelu situaciju uciniti još gorom i depresivnijom.

Kada ste zadnji put prilikom ulaska u ured, tramvaj ili banku nabacili lažni smiješak na lice? premda neki lažni osmijeh smatraju jednim od nacina skrivanja svojih pravih osjecaja, novo istraživanje tvrdi da glumljenje srece može uzrokovati posljedice poput pogoršanja opceg raspoloženja i povlacenje u sebe.

U istraživanju provedenom na Academy of Management Journal sudjelovali su vozaci autobusa u cijem opisu posla je cjelodnevni kontakt s mnogim ljudima koji ih nerijetko prisiljava na stavljanje lažnog osmijeha na lice.

Znanstvenici su puna dva tjedna promatrali što se dogada s vozacima onoga trenutka kada se lažno ili iskreno nasmiju te otkrili da je onih dana kada su vozaci glumili srecu njihovo opce raspoloženje rapidno opadalo te su se osjecali sve lošije i depresivnije. U pokušaju da prikriju negativne misli, postigli su upravo suprotan ucinak.

Onih dana kada je osmijeh vozaca autobusa bio iskren, ucinak je bio zapanjujuci te se njihovo opce raspoloženje odmah popravljalo sukladno s produktivnošcu na radnom mjestu.

Znanstvenici su isto tako primijetili da depresija nakon odglumljene srece pogada više žene nego muškarce, a autor istraživanja Brent Scott sa Sveucilišta Michigan tvrdi da je razlog tome u kulturološkoj prošlosti.

Naime, žene su te koje cešce izražavaju svoje osjecaje te su sklonije izraženije i cešce prikrivati svoje osjecaje što automatski negativno djeluje na njihovo opce stanje i raspoloženje.


Podijeli: Facebook Twiter