Lažni nakladnici lovit će potkupljive nastavnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavnici, čuvajte se, u školama bi se ovih dana mogla ponoviti akcija Farmal, poruka je koja ovih dana kruži internetom, upozoravajući nastavnike da bi u završnom krugu odabira novih udžbenika koji će se koristiti iduće četiri godine mogli biti pod pojačanom prismotrom.

Ovogodišnji izbor udžbenika prvi je ozbiljni test Antikorupcijskog sporazuma što su ga lani potpisali ministar obrazovanja Željko Jovanović i nakladnici školskih udžbenika u namjeri da se stane na kraj uvriježenoj praksi nakladnika da škole i nastavnike daruju mobitelima, kompjuterima, izletima i ručcima u zamjenu za pristup njihovih naslova školskim klupama.

Ozbiljno upozorenje

Koliki je strah da bi se i učitelji i profesori mogli naći na optuženičkoj klupi, kao što se to dogodilo stotinama liječnika optuženih za korupciju u akciji Farmal, govori e-mail u kojem se nastavnike upozorava da su u školama počele istrage te da će biti lažnih nakladnika koji će nuditi mito i lobirati ne bi li uhvatili ravnatelja ili nastavnika s "prstima u pekmezu". 

- Više nema šale! Pritisak, prekomjerne recenzije i primanje mita od sada su kockanje sa zatvorom, pa tko voli, nek' izvoli, stoji u mailu u kojem anonimna nastavnica poziva kolege na oprez te ih upozorava da im pristajanjem na bilo kakve dogovore s nakladnicima prijeti trajni gubitak posla i zatvorska kazna.

- Pola nastavnika ne zna u kakvom su riziku. Treba uzeti sporazum u ruke i dobro ga pročitati. Bio bi lud svatko tko bi zbog 1.000 kuna, koliko nakladnici plaćaju recenzije, bio spreman riskirati uništenje egzistencije. Ako vas ravnatelj pritišće, prijavite to Ministarstvu, nemojte dozvoliti da zbog nečijeg prijateljstva ili interesa završite u korupcijskom lancu. Ne primajte donacije i darove skuplje od 100 kuna, dnevnice za seminare…, savjetuje se u pismu, uz poziv učiteljima da izaberu najbolje udžbenike bez obzira na nakladnika, po vlastitoj savjesti i struci.

Na strahovanja nastavnika u školama u resornom ministarstvu zasad nemaju komentara, dok ga nakladnici smatraju neutemeljenim jer su za korupciju u školama, kažu, ipak najodgovorniji oni sami.

- Mislim da su nastavnici dobro informirani o svemu što smiju, a što ne smiju. Od drakonskih kazni ne trebaju strahovati jer je i sudska praksa pokazala da u zatvoru ne završe žrtve, već organizatori korupcije, što bi u ovom slučaju bili nakladnici. Profesori neće na robiju, a i mi se ne bojimo jer nitko od nakladnika nije napravio ništa protivno Antikorupcijskom sporazumu, ističe Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

Etičko povjerenstvo za provedbu Antikorupcijskog sporazuma u nekoliko je slučajeva, dodaje, skrenulo pažnju nakladnicima na moguće sukobe interesa, ali nikakvih velikih propusta, tvrdi, nije bilo. Antikorupcijski sporazum i nova pravila igre, zaključuje Antičević, neće iskorijeniti korupciju, ali će je toliko zakomplicirati da se nakladnicima takvo poslovanje više neće isplatiti.

Sukobi interesa

Željko Stipić, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod, kaže da je svaki uspjeh u borbi s korupcijom danas dobrodošao.

- Otkako je ova Vlada pokazala da se zna nositi s korupcijom na svim razinama, bilo je za očekivati da stane na kraj bogaćenju nastavnika u školama. Straha u zbornicama nikad dosta, pored sve češćih anonimnih prijava, inspekcijskih nadzora, ministra koji se nabacuje prijetnjama... Bilo bi dobro da u školama zaposle što više doušnika, kad već ne mogu pedagoge, psihologe i logopede, ironičan je Stipić, koji ponavlja da za uvođenje novih udžbenika u školskoj godini 2014./2015. nije bilo nikakvog opravdanja. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter