Lažni inženjer oštetio HEP za gotovo pola milijuna kn

(ARHIVA GI / D.ŠTIFANIĆ)
(ARHIVA GI / D.ŠTIFANIĆ)

Pulsko državno odvjetništvo podnijelo Općinskom sudu u Puli optužnicu protiv bivšeg direktora Elektroistre Valtera Krizmanića (57) kojom ga tereti da je kaznenim djelom prijevare u stjecaju s krivotvorenjem isprava oštetio Hrvatsku Elektroprivredu, odnosno Elektroistru, za 468.655,66 kuna.

U optužnici objavljenoj na internetskoj stranici državnog odvjetništva navodi se da je HEP Krizmaniću, kao direktoru društva, za radno mjesto za koje nije ispunjavao uvjete, budući da se njegova visokoškolska diploma pokazala krivotvorinom, od 6. kolovoza 2013. do 27. kolovoza 2014. isplatio neto plaću u iznosu od 210.279,12 kuna. Na taj mu je iznos obračunata bruto plaća s porezom na dohodak, prirezom te doprinosima u iznosu od 429.756,49 kuna, a po osnovi korištenja službenog vozila tijekom 24 sata na dan, kao primitak u naravi, trgovačko mu je društvo obračunalo i uplatilo porez na dohodak, prirez i doprinose u ukupnom iznosu od 38.899,17 kuna. Odvjetništvo tako tereti Krizmanića da si je pribavio nepripadnu imovinsku dobit u iznosu od 210.279,12 kuna, a trgovačkom društvu pričinio štetu u iznosu od 468.655,66 kuna.

U optužnici nadalje piše da se Krizmanića tereti da je za popunu radnog mjesta predao molbu te kao dokaz ispunjavanja uvjeta o visokoj stručnoj spremi dostavio lažnu diplomu fakulteta na svoje ime u kojoj se navodi da je stekao visoku stručnu spremu kao i stručni naziv diplomiranog inženjera elektronike.

- To je učinio iako je znao da nije nikada upisao fakultet, niti ga pohađao, a niti je na tom fakultetu diplomirao, piše u optužnici koja još nije pravomoćna.

HEP je s Krizmanićem sklopio ugovor o radu s početkom rada 6. kolovoza 2013. Nakon toga je odlukom od 30. rujna 2013. imenovan direktorom distribucijskog područja HEP-a, odnosno Elektroistre, i to za razdoblje od 1. listopada 2013. Krizmanić je poslove direktora Elektroistre obavljao sve do 27. kolovoza 2014., kada mu je na temelju odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu prestao radni odnos.

Afera oko direktora Elektroistre, koji se pri javljanju na natječaj koristio lažnom diplomom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zakuhala se nakon anonimne prijave USKOK-u.

Naime, 1. listopada 2013. Valter Krizmanić, rodom iz Labinci kraj Poreča, zamijenio je na mjestu direktora Elektroistre magistra znanosti Davora Miškovića koji je na toj funkciji bio 11 godina. Krizmanić je pak ranije radio kao elektromonter i vodio je brigadu po terenima Poreštine u sklopu porečkog pogona Elektroistre.

Direktorica Društva HEP-Operatora distribucijskog sustava Ljiljana Čule je odmah nakon što se pokazalo da je Krizmanićeva diploma krivotvorena 27. kolovoza 2014.uručila direktoru odluku o izvanrednom otkazu. Ujedno je Čule odlučila provjeriti vjerodostojnost diploma i svjedodžbi svih radnika u sjedištu HEP-a kao i diploma direktora i rukovodećih radnika u svim distribucijskim područjima.  (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter