Lažni dolari cekali "pranje" u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nesvakidašnja prica objavljena je ovih dana u tršcanskom listu Il Piccolo, a odnosi se na grupu razbojnika koji su pljackali banke u gradovima na sjeveroistoku Italije.

Prije nekoliko dana policija je u La Speziji, gradu u Liguriji, uhitila jednog od pripadnika spomenute bande i u stanu u kojem se skrivao pronašla cak dva milijuna lažnih dolara.

Novcanice od sto dolara bile su spremne za pranje, a po mišljenju talijanskih policajaca, veci dio tih krivotvorina trebao je biti raspacan u susjednim državama, Sloveniji i Hrvatskoj, tocnije u slovenskim i hrvatskim kasinima. Pokušali smo od policije doznati o kojim je kasinima rijec, no u interesu istrage sve se još drži u tajnosti.

Ono što je sigurno jest da je rijec o kockarnicama duž bivše slovensko-talijanske granice te u dijelovima Hrvatske koji granice sa Slovenijom, ukljucujuci i Istru. U Istri ima desetak kasina, a najviše ih je koncentrirano na podrucju Umaga i Buja. Na Umaštini ih je cak pet, a na Bujštini dva. Kasina su uglavnom smještena u sklopu hotela ili hotelskim naseljima te nose jednake nazive.

Iz policije kažu da su kockarnice uobicajeno mjesto pranja krivotvorenog novca te da je u zadnjem desetljecu bilo niz slucaja otkrivanja lažnih novcanica u slovenskim kockarnicama. Tijekom akcije policija je u Trstu uhitila i osobu koja je bandi služila kao veza te izvor informacija o kasinima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Buduci da je rijec o poprilicnoj kolicini lažnog novca, za ovaj se slucaj zainteresirao i FBI, koji je svoje agente vec uputio u Italiju ne bi li preuzeli podatke. Nije poznato porijeklo krivotvorina, a po pisanju tršcanskog lista radi se o izuzetno kvalitetno falsificiranim novcanicama, radu iskusnih profesionalaca. (Elio VELAN, S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter