Lažni dimnjačari izdaju nevažeće ateste

Ilustracija (E. S.)
Ilustracija (E. S.)

Nakon lažnih maserki i medicinskih sestara što po kućama i stanovima besplatno mjere tlak, prodavača masažera i lažnog kozmodiska ili pak kadica za detoksikaciju tijela, u Istri su se pojavili i lažni dimnjačari! Doduše, posao čišćenja dimnjaka uredno su obavljali, ali su nakon toga izdavali lažni atest koji nema legalitet. Atest je važan kod plinofikacije koja je u tijeku u Puli i drugdje u Istri.

Istarska policija izvijestila je jučer da su dvije nepoznate muške osobe 5. studenog došle u prostorije jedne tvrtke na Medulinskoj cesti i, predstavivši se kao dimnjačari zaposleni u jednoj zagrebačkoj firmi, odgovornoj osobi tvrtke ponudile usluge čišćenja dimnjaka. Nakon obavljenog posla muškarci su izdali atest i račun na ime pravne osobe iz Zagreba, a svoje su usluge naplatili 950 kuna.

Policija traga za dvojicom muškaraca

Policija je provjerila sumnje odgovornih u firmi koja je koristila njihove usluge i utvrdila da su se na području Zagreba i Rijeke navodni djelatnici te iste pravne osobe iz Zagreba i ranije pojavljivali te lažno predstavljali kao dimnjačari, a potom izdavali lažne ateste. Policijski službenici provode izvide i tragaju za dvojicom nepoznatih muškaraca.

U razgovoru s Igorom Starim, direktorom Herculanee koja je ovlaštena i za komunalne poslove dimnjačara, saznajemo da do sada po Puli nije bilo ovakvih slučajeva lažnog predstavljanja dimnjačara. Prevaranti, kaže, obično ne odrade uslugu koju nude, valjda je zato ovo neobičan i jedinstven slučaj.

Ugrožavanje života

- Građane upozoravamo da samo ovlašteni dimnjačari mogu obavljati usluge. Može ih se prepoznati po tome što dolaze službenim vozilom bijele boje s istaknutim logom Herculanee, koji se nalazi i na njihovim crnim jaknama i majicama. Odlukom pulskog Gradskog vijeća iz srpnja 1999. godine jedino je Herculanea ovlaštena obavljati dimnjačarske usluge na području bivše Općine Pula. Iz toga je tek izašla Općina Svetvinčenat, rekao nam je Davor Batel, rukovoditelj pulske dimnjačarske službe.

- Ovakve prevare posebno su opasne zbog projekta plinofikacije. Pravilnikom Plinare usvojenim u lipnju prošle godine donesene su rigorozne odredbe i bez važećeg atesta dimovoda Plinara niti neće pokrenuti projekt plinofikacije ijednog domaćinstva. Ukoliko to učine lažni dimnjačari ugrožavaju život građana jer novi, prirodni, plin nema mirisa i svašta se može dogoditi, od trovanja plinom do požara, a ista je situacija i kod drugih goriva, upozorava Batel. (Marica KOŠTA i Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter