Lažne bankarice na Krku i u Virovitici

Ne nasjedajte na provjere novca, zlata, besplatne masaže i zdravstvena pomagala (Arhiva)
Ne nasjedajte na provjere novca, zlata, besplatne masaže i zdravstvena pomagala (Arhiva)

Policija je  pozvala građane, posebno one starije dobi, da ne nasjedaju na prijevare kada prevaranti, predstavljajući se kao djelatnici banaka, traže na uvid njihov novac kako bi mu provjerili ispravnost, da ga nakon "provjere" ne bi više vratili.

"Iako je policija u više navrata u proteklom razdoblju obavještavala javnost o prijevarama na štetu starijih osoba, evidentno je da pojedini građani u tom smislu nisu dovoljno informirani i ne prate medije, obzirom da se prijevare starijih građana na području cijele Republike Hrvatske događaju gotovo svakodnevno", kažu iz policije u priopćenju.

Kao primjer navode i slučaj od utorka, kada je nepoznata žena telefonom nazvala 78–godišnjakinju iz Virovitice, kojoj se ponudila da će pregledati njezino zlato i vratiti joj ga za desetak dana. Na to joj je starica rekla da ima zlatni lančić i naušnice te je pristala na njezin dolazak.

Nakon 30–ak minuta na vrata joj je došla žena slabije tjelesne građe, starosti oko 35 godina, odjevena u crnu jaknu i hlače, kojoj je starica dala zlatni lančić i naušnice, nakon čega je žena otišla. U popodnevnim satima kod starice je došao njezin 50-godišnji sin, koji je, nakon što mu je ispričala za taj događaj, otišao u sobu provjeriti je li tamo novac kojeg je ostavio prije tri dana, utvrdivši da nedostaje 1.000 kuna.

Hrvatski državljanin, starosti 80 godina kaznenim djelom prijevare oštećen je za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, oštećenog je prije dva dana nazvala nepoznata ženska osoba, predstavljajući se kao zaposlenica novčarske ustanove. Zatražila ga je da radi provjere novčanica pripremi novac, koji će od njega preuzeti njena kolegica i nakon provjere vratiti. Ubrzo, ništa ne sumnjajući 80-godišnjak je nepoznatoj ženskoj osobi otvorio vrata svog doma na otoku Krku te joj predao novac. Kako mu se narednog dana nitko nije javljao prijevaru je prijavio policiji.

Policija stoga savjetuje starije osobe da, ako prime telefonski poziv nepoznate osobe koja se predstavlja kao djelatnik neke banke i traži provjeru novca ili zlata te ako im ponude masažu ili prodaju raznih zdravstvenih pomagala i slično, odmah obavijestite policiju na broj telefona 192.

Osamdesetogodišnjak s Krka žrtva je prevare u kojoj je oštećen za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Upozoravaju se građani, posebice oni starije životne dobi da ne otvaraju vrata i ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe sve dok nisu sigurni o kome se zaista radi. Isto tako, ukoliko nepoznate osobe telefonom ili na za to neprimjerenim mjestima pokušavaju dogovarati novčane transakcije ili davanje osobnih podataka telefonom s nepoznatim osobama, preporuča se građanima da na to ne nasjedaju već o tome odmah izvijeste policiju na 192. (P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter