Lažna diploma: Krizmaniću godinu dana bezuvjetnog zatvora

Valter Krizmanić (M. MIJOŠEK)
Valter Krizmanić (M. MIJOŠEK)

Valter Krizmanić, bivši direktor Elektroistre, u ponedjeljak je nepravomoćno proglašen krivim za krivotvorenje isprave, odnosno diplome inženjera elektrotehnike Sarajevskog fakulteta te je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Za drugo kazneno djelo, onog prevare, je oslobođen te se Elektroistra za naknadu štete od 468.756 kuna upućuje na pokretanje parničnog postupka.

Predsjednica sudskog vijeća Petra Primc na Općinskom sudu u Puli u sudnici je izrekla nepravomoćnu presudu u prisutnosti samo odvjetnika osuđenog Krizmanića. Obrazlažući osuđujuću presudu rekla je da je obrana Krizmanića, da mu je prijatelj iz Sarajeva 1991. godine poslao krivotvorenu diplomu o čemu on nije ništa znao sve dok se to nije otkrilo u kolovozu 2014. godine, te da je fakultet upisao, polagao ispite i diplomirao, a da nema ni jedan vjerodostojni dokaz o tome, neuvjerljiva.

Neuvjerljiva obrana

Neuvjerljiva je, pojasnila je sutkinja, imajući u vidu pribavljene dokaze sa Sveučilišta i fakulteta u Sarajevu da Krizmanić nije bio njihov student te Krizmanićevo prvotno priznanje na ispitivanju u tužiteljstvu. Priznanje krivice, kajanje i činjenicu da je otac dvoje djece sutkinja mu je uzela u obzir kao olakotne okolnosti, dok je samo krivotvorenje, odnosno "lažnu diplomu" visokostručne spreme smatrala otegotnom okolnošću. Stjecanje akademskog obrazovanje nije lagano, a krivotvorenjem diplome obezvređuje se sve u njega uloženo. Bezuvjetna kazna od godine dana zatvora primjerena je i ujedno poruka da se visokostručno obrazovanje u društvu cijeni.

Što se tiče kaznenog djela prevare za isplaćenu plaću sutkinja je rekla da se o prevari ne radi jer je plaća Krizmaniću isplaćena kao naknada za obavljeni posao. Svi svjedoci su iskazali da je on posao obavljao, čak je u nekim segmentima unaprijedio poslovanje Elektroistre, pojasnila je sutkinja.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo i opunomoćenik oštećenika te osuđeni Valter Krizmanić imaju pravo žalbe. Krizmanić ima za osuđujuću presudu nadoknaditi paušalni trošak od 1.000 kuna i troškove svjedocima od 210 kuna. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter