Lažirao dokumente za dvanaest državljana Kosova

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Protiv 58-godišnjeg Puljanina slijedi kaznena prijava u redovnom postupku zbog sumnje da je kao službenik državne uprave sa sjedištem u Puli počinio dvanaest kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske su utvrdili da je muškarac u razdoblju od travnja 2006. do listopada 2008. godine, svojim potpisom, odnosno službenim pečatom, omogućio izradu službene isprave s neistinitim sadržajem za najmanje dvanaest stranih državljana. Prema neslužbenim informacijama radi se o državljanima Kosova.

Krivotvorena uvjerenja o rođenju

Dokumenti su izrađeni da bi se te osobe neosnovano upisale u maticu rođenih RH te ishodile hrvatsko državljanstvo i potrebne dokumente. Protiv osumnjičenog je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Prema dostupnim informacijama kaznena prijava protiv 58-godišnjaka rezultat je nastavka kriminalističkog istraživanja slučaja otkrivenog u isto vrijeme prošle godine. Tada su naime tri osobe iz Zagreba, Pule i Preloga bile osumnjičene za krivotvorenje dokumenata za djecu sa Kosova. Naime Služba za organizirani kriminal PU istarske lani je osumnjičila 64-godišnjaka iz Zagreba zbog krivotvorenja isprava, 48-godišnjaka iz Pule za poticanje na počinjenje krivotvorenja isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, a 45-godišnjaka iz Preloga da je pokušao počiniti kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja. Istraživanjem je bilo otkriveno da je 64-godišnjak u ožujku 2013. godine na poticaj 48-godišnjaka iz Pule, izradio krivotvoreno uvjerenje rođenih Republike Kosovo. Na uvjerenju su bili upisani lažni podaci o očinstvu.

Plaćena za lažno majčinstvo

Puljanin, 45-godišnjak bio je naveden kao otac jednog djeteta, državljanina Kosova, te je to uvjerenje pokušao iskoristiti kao važeću ispravu u matičnom uredu u Čakovcu za naknadni upis djeteta i ishodovanje hrvatskog državljanstva. Policija je daljnjim istraživanjem utvrdila da je 64-godišnjak od 2006. do 2008. godine na poticaj 48-godišnjaka, izradio desetak rodnih listova iz Republike Kosovo, koje je potom 48-godišnjak iskoristio kao prave za naknadni upis kosovskih državljana u matice rođenih radi dobivanja hrvatskog državljanstva.

No, 64-godišnji Zagrepčanin policiji je poznat po istovjetnim kaznenim djelima, jer se njime bavila i sisačka policija koja je krajem veljače prošle godine otkrila da je krivotvorio uvjerenja o rođenju za troje djece, također državljana Kosova. Tada je utvrđeno da su u dogovoru s pravim ocem troje djece, državljana Republike Kosovo, platili jednoj 36-godišnjoj hrvatskoj državljanki 1.500 eura da ona preuzme ulogu majke to troje djece. Ona je temeljem krivotvorene dokumentacije trebala djecu upisati u knjigu rođenih u Matičnom uredu u Sisku. Sumnja se da su trojica osumnjičenika za novčanu naknadu, sve detalje ove prijevare dogovorila s ocem djece, i to za vrijeme dok se njihova majka nije nalazila u Hrvatskoj. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter