Lazarić: Runko odrađuje posao za HEP

Klaudijo Lazarić (I. RADIĆ)
Klaudijo Lazarić (I. RADIĆ)

- Načelnik Kršana Valdi Runko susjedima velikodušno nudi polovicu naknade za korištenje prostora elektrana u Plominu pa se nadam da će, prođe li takav prijedlog zakonsku proceduru, u svojoj općini biti označen veleizdajnikom, poručio je potpredsjednik tamošnjeg Općinskog vijeća Klaudijo Lazarić (HSLS) na današnjoj konferenciji za novinare.

Komentirao je prošlotjedni sastanak vodstva HEP-a i čelnika lokalnih samouprava na Labinštini, održan nakon što su se potonji sporazumjeli da zbog najavljene realizacije trećeg bloka elektrane na ugljen od Vlade zahtijevaju udvostručenje spomenute naknade (koju su dosad primali Kršan u većoj i Labin u manjoj mjeri) te njenu drukčiju raspodjelu.

Kršan bi, prema prijedlogu lokalnih prvaka, nakon izgradnje TE Plomina 3 trebao dobivati polovicu, Grad Labin 26 posto, a općine Sv. Nedelja, Raša i Pićan po osam posto nameta koji se kolokvijalno naziva ekološkom rentom.

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević obećao je podršku pri upućivanju tog zahtjeva u saborsku proceduru.

- Umjesto da brani interes svojih građana, Runko se zapravo uključuje u mašineriju HEP-a pod HNS-ovom dirigentskom palicom; umjesto da pokrene pitanje korekcije koeficijenta za obračun naknade za korištenje prostora elektrana, koji se nije mijenjao već gotovo 20 godina, a trebalo bi ga vezati uz cijenu električne energije, te inicira uvođenje ekološke rente, naš načelnik mimo svojih ovlasti banči dobrima općine - sram ga bilo!

On očito razmišlja na način "Općina to sam ja" jer ta tema, kao i detalji o Plominu 3, vijećnicima su apsolutne nepoznanice - nikad o tome nisu raspravljali, okomio se Lazarić na prvog čovjeka Kršana, čijoj vladajućoj nezavisnoj listi pruža podršku u Općinskom vijeću.

Upitan hoće li zbog svega odstupiti s funkcije potpredsjednika vijeća te uskratiti potporu koalicijskom partneru, odgovorio je da se ne slaže samo s ovom Runkovom odlukom te da ne odlazi dok ga ne smijene.

- Runko očito odrađuje posao za HEP, izgleda da se gura njegovoj novoj upravi, gradi si bonus za povratak u tu tvrtku iz koje je došao na mjesto načelnika. Uostalom, nedavno je za Glas Istre izjavio da je njegov poslodavac HEP, što je nedopustivo za općinskog načelnika, prisnažio je Lazarić i zaključno se retorički upitao:

"Ako je lokalnim čelnicima stalo do dobrobiti ovog kraja, zašto od HEP-a ne traže besplatnu struju za lokalno stanovništvo u visini mjesečne potrošnje prosječnog domaćinstva?".

Bravo za dožupana Grubišića

Koračević i Runko, domaćini u Plomin Luci, nisu objasnili po kojem su ključu sastanku prisustvovali HNS-ovci Ranko Švraka i Darko Kranjčić, stranački kolege prvog čovjeka Elektroprivrede, a vjerojatni i kršanskog načelnika, primijetio je Lazarić. "Znači li to da je HEP započeo s vaninstitucionalnim funkcioniranjem? Kako je moguće da na ozbiljan skup o najvećem državnom projektu budu pozvane osobe bez ikakvog izbornog legitimiteta?

Ovakvo demonstriranje sile i bahatosti izuzetno je loša poruka lokalnom stanovništvu koje će teško povjerovati u promjenu komunikacije s HEP-om te u obećane projekte za koji se ni ne zna izvor financiranja", ustvrdio je HSLS-ov kršanski vijećnik, čestitajući dožupanu Vedranu Grubišiću što je napustio takav skup. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter