Lazar: Bruxelles želi "legalizirati ilegalnu migraciju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija želi "legalizirati ilegalnu migraciju", a mađarska vlada želi je zaustaviti, rekao je u četvrtak dužnosnik mađarske vlade na tiskovnoj konferenciji, tri dana do referenduma na kojem će birači glasati o europskom planu relokacije izbjeglica po unaprijed određenim kvotama.

Srednjoeuropske zemlje misle da migracija nije potrebna i da je "nezamislivo" dopustiti migrantima da se dosele u njihove zemlje, rekao je Janos Lazar, ministar zadužen za ured premijera.

Mađarski birači nisu protueuropski raspoloženi, nego imaju "problem s Bruxellesom", dodao je.

Mađarima je teško prihvatiti da EK želi Mađarskoj oduzeti pravo da odlučuje tko će živjeti u njoj. Mađarska se neće odreći tog prava, istaknuo je Lazar, dometnuvši da je to pitanje državnog suvereniteta.

Opetovao je vladino stajalište da je referendum 2. listopada o migrantskim kvotama nacionalno pitanje koje je iznad stranačke politike.

Lazar je pozvao mađarske građane da izađu na birališta u nedjelju kada će, prema anketama, gotovo sigurno odbaciti europski plan relokacije izbjeglica po unaprijed određenim kvotama.

Mađarska vlada želi tim referendumom blokirati naseljavanje oko 160 tisuća izbjeglica kojima je odobren azil diljem EU-a kroz sustav kvota, a tu mjeru Mađarska pokušava pravno osporiti na Europskom sudu pravde.

Mađarska je bila prva EU članica koja je zaustavila pristup migranata i izbjeglica, postavljajući ogradu na svojoj granici s Hrvatskom i Srbijom. Uvela je i stroge zakone protiv ilegalnog prelaska granice.

Cilj europskog dogovora o relokaciji izbjeglica, kojeg su države članice 2015. većinski odobrile, jest olakšanje pritiska na Grčku i Italiju, glavne ulazne točke u EU za stotine tisuće migranata s Bliskog istoka i iz Afrike. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter