Lavrov: Rušenje vojnog zrakoplova namjerna provokacija

Sergej Lavrov (AFP)
Sergej Lavrov (AFP)

Tursko rušenje ruskog vojnog zrakoplova Su-24 "izgleda poput planirane provokacije", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Duboko sumnjamo da je bilo nenamjerno, izgleda kao planirana provokacija, navodi Lavrova novinska agencija TASS.

Lavrov, koji je otkazao posjet Turskoj najavljen za srijedu, kazao je da će veze između dviju zemalja biti "ozbiljno preispitane".

- Ne planiramo voditi rat protiv Turske, naše stajalište prema turskom narodu nije se promijenilo, rekao je Lavrov i dodao: "Imamo pitanja samo oko turskog vodstva".

 Turski su mediji javili da bi se Lavrov uskoro trebao sastati s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ali je Interfax odmah objavio kako ta informacija nije točna. Njih su dvojica telefonski razgovarali u srijedu, oko sat vremena, a Lavrov je rekao da je turski ministar "pokušao opravdati odluku turskih zračnih snaga".

 Lavrov je također kazao da Rusija podupire francusku ideju o zatvaranju tursko-sirijske granice da bi se zaustavio priljev džihadističkih boraca. "Spremni smo ozbiljno razmotriti tu mjeru. Mnogi kažu da će se, ako se zatvori ta granica, stati na kraj terorističkoj prijetnji iz Sirije", kazao je. 

Ruski je ministar također rekao da će rušenje ruskog zrakoplova utjecati na razgovore o Siriji u Beču. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter