Lavrov odbacio tvrdnje da Rusija nije napala IS u Siriji

Sergej Lavrov (AFP)
Sergej Lavrov (AFP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je u četvrtak "neutemeljene" sumnje Zapada prema kojima Rusija nije ciljala IS u prvim zračnim napadima na sirijski teritorij, prenose agencije.

"Glasine o tome da cilj udara nije bio IS nisu utemeljene", izjavio je šef ruske diplomacije nakon susreta s američkim kolegom Johnom Kerryjem u New Yorku dodajući kako nema "nikakvu informaciju" glede eventualnih civilnih žrtava.

Šef ruske diplomacije kazao je da je "pošteno" rekao svojem američkom kolegi da Rusija intervenira, na zahtjev sirijskog predsjedništva, radi borbe "isključivo protiv IS-a i drugih terorističkih skupina", prenosi AFP.

Rusko zrakoplovstvo izvelo je u srijedu prve zračne napade u Siriji, na zahtjev predsjednika Bašara al-Asada, pošto je ruski parlment jednoglasno odobrio intervenciju u Siriji.

Moskva je sat vremena prije akcije obavijestila Washington da će izvesti napad u okviru prvog velikog ruskog vojnog angažmana u regiji otkako se 1991. raspao Sovjetski Savez.

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om godinu dana bombardira IS u Siriji i Iraku, no ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u sjedištu UN-a predložio mnogo širu međunarodnu koaliciju protiv IS-a i najavio da bi se Rusija mogla pridružiti, ali je isključio kopnenu intervenciju.

Zabrinutost zbog prve ruske akcije izrazili su američki dužnosnici te Francuska. Zamjenik američkog ministra obrane Robert Work ne vjeruje "da je to bila pogreška" već vjeruje "da je to agresivna akcija Rusije upravo sada prije razgovora naših vojnih dužnosnika".

Putin i njegov američki kolega Barack Obama suglasili su se u ponedjeljak da će njihovi vojni dužnosnici razgovarati o načinu razrješenja sukoba u Siriji.

Američki državni tajnik izrazio je "veliko zabrinutost" i ponovio da IS ne može biti poražen "sve dok je Asad predsjednik Sirije".

Lavrov je rekao da je Moskva spremna "otvoriti komunikacijske kanale" s koalicijom koju vodi SAD, a Rusija je također pozvala 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a da odobri međunarodnu vojnu intervenciju protiv IS-a. Nacrt ruske rezolucije, u koji je agencija Reuters imala uvid, pozdravlja napore država u borbi protiv IS-a, al Kaide, Fronte Al-Nusra i drugih skupina u regiji i poziva države "da koordiniraju svoje aktivnosti s pristankom država i teritorija na kojima se te aktivnosti odvijaju". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter