Lavrov: Na Krimu samoobrambene snage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da Rusija ne može narediti "samoobrambenim" snagama na Krimu da se povuku u svoje baze jer one ne odgovaraju Moskvi. "Snage samoobrane koje su formirali stanovnici Krima ne primaju naredbe od nas", rekao je Lavrov u Madridu nakon sastanka sa španjolskim kolegom Joseom Manuelom Garcia-Margallom, prenosi Reuters. "A svo osoblje Crnomorske flote na svojim je uobičajenim mjestima. Pojačane su samo mjere kojima osiguravamo baze i instalacije Crnomorske flote", rekao je Lavrov, ponovivši rusko stajalište da oružane snage koje su preuzele kontrolu nad Krimom nisu ruski vojnici.

Sjedinjene Države i Rusija danas će u Parizu, po prvi put od početka ruske intervencije na Krimu, razgovarati o ublažavanju napetosti u Ukrajini. Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naći će se za istim stolom na davno dogovorenoj konferenciji o Libanonu. Na skupu će sudjelovati predstavnici svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Paralelno će razgovarati predstavnici NATO-a i Rusije u Bruxellesu. Sutra će se, pak, u i istom gradu okupiti čelnici EU-a na izvanrednom sastanku na vrhu posvećenom ruskim akcijama u Ukrajini.

Francuski ministar vanjskih poslova u srijedu je ujutro za francusku televiziju kazao da bi EU na sutrašnjem summitu mogao uvesti sankcije Rusiji ako do tada ne povuče poteze kojima će smanjiti napetosti na Krimu i na istoku Ukrajine. Sankcije bi mogle uključiti vizna ograničenja, imovinu pojedinaca i ciljati na ekonomske odnose s Rusijom.

Agencija RIA javila je da zastupnici u ruskom parlamentu rade na nacrtu zakona kojim će uvesti protumjere ako se Rusiji nametnu sankcije. Njima će se ciljati na imovinu i račune europskih i američkih kompanija, javlja RIA.

Obama je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o mogućem rješenju ukrajinske krize koja je eskalirala ruskom intervencijom u ukrajinskoj regiji Krimu. Dvoje čelnika će prema tom dogovoru, kako se doznaje, predložiti Rusiji da povuče snage na Krimu natrag u njihove baze u regiji, ograniči ruske snage u okvir dopuštenog limita od 11.000 pripadnika tih snaga u Ukrajini kao i da dopusti međunarodne promatrače koji bi nadgledali poštivanje ljudskih prava etničkih Rusa. Takvo bi rješenje nadalje uključivalo izravne razgovore između Rusa i nove ukrajinske vlade.

Na Krimu u noći na srijedu nisu zabilježeni nikakvi incidenti. Međutim, koliko je situacija krhka pokazuje događaj u utorak kada je ruski vojnik ispalio tri rafala iznad glava nenaoružanih ukrajinskih vojnika koji su marširajući krenuli prema njihovu zrakoplovu na vojnom aerodromu Belbek, pokraj Sevastopolja, koji su Rusi blokirali i drže ga u okruženju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter