Lavrov i Kerry bez napretka po pitanju Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova završio je noćas u Parizu nakon četiri sata pregovora o smanjivanju napetosti oko Ukrajine, javljaju agencije. Nema znakova da je u razgovorima postignut napredak, javlja BBC.

Svrha susreta bila je razviti prijedlog kojega su zacrtali Kerry i Lavrov tijekom ranijih susreta kako bi se smanjila napetost oko krize zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima. Očekuje se da će obje strane održati odvojene konferencije za novinare, navodi agencija Reuters.

Susret u Parizu sazvan je žurno nakon što je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin telefonirao američkom predsjedniku Baracku Obami.

Rusija je anektirala Krim, a prema izvješćima nagomilala je tisuće vojnika u blizini granice s Ukrajinom. Ranije je Lavrov postavio niz zahtjeva za neutralnom i federalnom Ukrajinom u kojoj bi ruskojezična područja dobila veće ovlasti što je Kijev odbacio kao "punu kapitulaciju". Lavrov je ipak kategorički zanijekao da Rusija planira daljnju invaziju Ukrajine. On je, međutim, istaknuo da će Moskva zaštiti prava Rusa i onih koji govore ruski u Ukrajini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter