Lavrov: Američki dokazi su neuvjerljivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokazi koje je predstavio SAD o tome da su vladine snage koristile kemijsko oružje u Siriji nisu uvjerljivi, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. Američki dužnosnici objavili su u petak da sirijska vlada stoji iza napada kemijskim oružjem u kojem su ubijene stotine ljudi u pregrađu Damaska krajem prošlog mjeseca. Sirijski režim to demantira i tvrdi da su za napad odgovorne pobunjeničke skupine.

"Nema činjenica, samo se govori o onome što znamo. Kada smo tražili detaljnije dokaze rekli su nam: 'Znate, to je tajna pa vam ne možemo pokazati'. To znači da nema takvih činjenica", istaknuo je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova smatra da bi vojni napad na Siriju odgodio na dugo vremena mirovnu konferenciju o Siriji te da se ona možda nikada i ne bi održala.

Sirija je zatražila od Ujedinjenih naroda da spriječi "bilo kakvu agresiju" protiv nje nakon poziva američkog predsjednika Baracka Obame na vojne udare na sirijsku vojsku zbog prošlomjesečnog napada kemijskim oružjem.

Washington navodi da je više od 1.400 ljudi, među kojima veliki broj djece, ubijeno je u najgorem napadu kemijskim oružjem otkako je Sadam Husein ubio plinom u Iraku tisuće Kurda 1988. O američkoj vojnoj akciji odlučivat će Kongres, kojemu ljetna stanka završava 9. rujna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter