Lavanda - aromatična biljka velikih mogućnosti

(D.ŠIŠOVIĆ)
(D.ŠIŠOVIĆ)

Subotnji Dan lavande, po drugi put organiziran na imanju obitelji Pekica u selu Pekici na Savičenštini, privukao je nekoliko stotina gostiju iz svih krajeva Istre, pa i izvan nje, koji su imali priliku po izuzetno lijepom vremenu provesti ugodan dan u prirodi i u seoskom ambijentu, a pritom i ponešto korisno naučiti.

Domaćica Dana lavande, Aleksandra Pekica, je uz pomoć svoje obitelji i prijatelja za svoje goste pripremila niz zanimljivosti, među kojima je najprivlačnija bila šetnja rascvalim poljima lavande i demonstracija tradicionalnog načina žetve ove aromatične biljke, starinskim željeznim srpom.

Svaki je gost stručak friško ubrane lavande mogao ponijeti sa sobom kući, no glavna žetva na poljima lavande obitelji Pekica tek slijedi, za nekih tjedan dana.

U dvorištu svoje obiteljske kuće Aleksandra Pekica i njeni suradnici gostima su prezentirali što se sve od lavande može napraviti i na koje se sve načine ova biljka može upotrebljavati, ali se na štandovima moglo vidjeti i pripravaka od drugih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja, pogotovo sve popularnijeg smilja, kao i raznolikih rukotvorina i umjetničkih suvenira.

Tako je sa OPG-a obitelji Preden u Vodnjanu u Pekice na Dan lavande stigao niz pripravaka i kozmetičkih krema od ljekovitog bilja, Igor Božić iz Bala izložio je svoj med, Boris Glišić iz Pule modele kažuna i kamene satove, Keramika AR iz Labina predstavila je svoje suvenire od kamena, keramike i maslinovog drva, a Jelena Drobec iz Bala umjetničke suvenire od stakla.

Domaćica Aleksandra Pekica je pak suradnike i goste krijepila prehrambenim proizvodima i napitcima s lavandom: od kruha, frutula, štrudela, skute i kolačića u koje je umiješana sušena jestiva lavanda, pa do rakije s lavandom i osvježavajućeg soka od lavande.

Obitelj Pekica lavandu inače uzgaja već osam godina. Najprije su zasadili jedan hektar, a onda uskoro još tri, pa danas na četiri hektara svojih polja imaju četiri vrste lavande.

Najvažnije su im sorte budravka i grosso, koje se uzgajaju radi eteričnih ulja, koja se zatim koriste u pripremanju različitih kozmetičkih preparata, a imaju i manje količine jestive lavande koju koriste uglavnom za svoje potrebe i za ovakve manifestacije, kad treba pokazati što se sve s lavandom može.

Glavni su im proizvodi lavandin cvijet i lavandino eterično ulje, od čega većinu plasiraju drugim prerađivačima, a sami od sušenog lavandinog cvijeta izrađuju popularne suvenirske jastučiće. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


 


Podijeli: Facebook Twiter