Lauševicu srpski pasoš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žarko Lauševic ispunjava sve uvjete za dobivanje putovnice. Cast mi je uruciti putovnicu covjeku cije sudbina i ispovijest izazivaju toliko pažnje - rekao je srbijanski ministar policije Ivica Dacic nakon što je u konzulatu Srbije u New Yorku predao putovnicu Lauševicu.

Nekada vrlo popularni glumac u Jugoslaviji, koji je zbog dvostrukog ubojstva nekoliko godina proveo u zatvoru u Crnoj Gori i vec 13 godina živi u Americi s obitelji, do sada nije imao valjane putne isprave.

Lauševic je nakon odluke predsjednika Borisa Tadica da ga pomiluje, u prosincu prošle godine zatražio srpsku putovnicu. Njegove kolege u Beogradu smatraju da je ucinjena humana gesta koja ce Žarku olakšati život jer mu je konacno omoguceno da putuje izvan SAD-a.

Lauševic je u Crnoj Gori 2001. pravomocno osuden na 13 godina zatvora zbog prekoracenja nužne obrane, kada je braneci brata i sebe ubio dva mladica, a jednog teško ranio. Prema rijecima odvjetnika Tome File, crnogorske vlasti nece raspisivati državnu tjeralicu za njim.

Lauševic je napisao autobiografiju "Godina prode, dan nikada" koja je u Srbiji u nekoliko mjeseci prodana u stotinama tisuca primjeraka. (B. O. I./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter