Laurinec: UEFA je spremna na suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajedno s Europskim nogometnim savezom napraviti ćemo analizu točnog stanja što u Republici Hrvatskoj imamo po pitanju zakonodavnog okvira, ali i svih ostalih elemenata vezanih uz sprječavanje nasilja na nogometnim stadionima, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon današnjeg sastanka između visokih predstavnika Vlade RH, predstavnika UEFA-e i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Sastanku u Ministarstvu unutarnjih poslova delegacije su predvodili ministar policije Ostojić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, član Izvršnog odbora UEFA-e i predsjednik UEFA-ine Komisije za stadione i sigurnost František Laurinec te predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Istaknuvši da će hrvatska Vlada učiniti sve u sprječavanju nasilja na nogometnim stadionima, Ostojić je kazao da nije problem u zakonu već u njegovoj implementaciji. "Kada snimimo stanje, posebno situaciju u vezi s licenciranjem klubova, onda ćemo moći napraviti konkretne mjere kroz Nacionalno tijelo za borbu protiv nasilja u sportu", kazao je ministar Ostojić. Dodao je i da će MUP dati značajan doprinos u sprječavanju nereda na stadionima.

Naglasivši da je delegacija UEFA-e u Hrvatsku došla kao partner a ne kao tutor, ministar Jovanović kazao je da samo zajedničkim pristupom, gdje svaka strana određuje svoj dio posla uz koordinaciju Nacionalnog tijela za borbu protiv nasilja u sportu, mogu ostvariti zajednički cilj -  da hrvatski navijači budu ambasadori gdje god se bude igrao nogomet. "Delegacija UEFA-e će u svojim zaključcima izreći pohvale za sve ono što je hrvatska Vlada zajedno sa HNS-om učinila sve u cilju sprječavanja huliganizma, rasizma, nacionalizma, svih oblika vrijeđanja na stadionima te osiguravanje financijskog fair-playa i sprječavanje ilegalnog klađenja i namještanja rezultata. To su i naši ciljevi i zajednički idemo u tom smjeru", istaknuo je ministar Jovanović.

Napominjući da je Hrvatska jedna od najkažnjivanijih zemalja te da je tu kako bi se riješio taj problem, Laurinec je rekao da UEFA ima izvrsnu suradnju sa HNS-om.

"UEFA je spremna na suradnju, pomoć i savjetovanje u cilju poboljšanja situacije", kazao je.

Izrazivši zadovoljstvo jedinstvom koje je pokazano današnjim sastankom, Šuker je izrazio zabrinutost HNS-a što je Hrvatska deveta nogometna sila svijeta, a prva po plaćanju kazni.  

"Koliko smo samo mogli napraviti umjetnih terena, nogometnih stadiona i infrastrukture", rekao je Šuker, koji je pritom najavio kandidaturu jednog hrvatskog grada za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter