Laureati Zlatko Crnkovic i Nada Puttar-Gold

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dramski umjetnik Zlatko Crnkovic i operna umjetnica Nada Puttar-Gold dobitnici su Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetnicko djelovanje za podrucje drame, odnosno opere, receno je na  konferenciji za novinare Hrvatskog društva dramskih umjetnika, na kojoj su objavljene i nominacije za ovogodišnje nagrade hrvatskog glumišta.

Otkad je upisao Akademiju dramske umjetnosti 1955. Crnkovic ne silazi s pozornice i ne uklanja se svjetlu reflektora, stoji u obrazloženju nagrade, koje je procitao predsjednik peteroclanog žirija za dramu Špiro Guberina. Uz Svena Lastu i Tonka Lonzu, on je najbliže dotakao Gavellina idealnog glumca cija sva izražajnost izvire iz govora i jezika, istice se, podsjecajuci na neke od njegovih najvecih uloga ostvarenih tijekom angažmana u HNK i Teatru &TD, od Dunda Maroja, Aurela u "Ledi" do Don Fernanda u "Kiklopu" i Zrinskog u "Urotnicima".

Proslavljena primadona i dugogodišnja clanica ansambla HNK u Zagrebu u vrijeme "zlatnoga doba" Zagrebacke opere, mezzosopranistica Nada Puttar-Gold u tridesetak godina otpjevala je pedesetak uloga i nastupila oko tisucu puta na koncertima i u operama.

Umjetnica, koja se nakon inozemne karijere 1969. vratila u Zagreb, nastupala je, medu ostalim kao Amneris u "Aidi", Saint-Saensova Dalila, Bizetova Carmen, Koncakovna u "Knezu Igoru", Azucena u "Trubaduru".

Nagrade u 26 kategorija za dramu, operu i balet tradicionalno ce se dodijeliti 24. studenog u zagrebackom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravan prijenos na HTV-u. Za najbolju predstavu u cjelini natjecu se "Amateri" Kazališta KNAP, "Michelangelo Buonarroti" Kazališta lutaka Zadar i "Mrzim istinu" Teatra &TD, a za najbolja redateljska ostvarenja Krešimir Dolencic za "Cudo u Poskokovoj Dragi", Dražen Ferencina za predstavu "Michelangelo Buonarroti" i Oliver Frljic za "Mrzim istinu".

U glumackim kategorijama nominirani su Jelena Miholjevic (za ulogu Kate u predstavi "Kate Kapuralica"), Ivana Rošcic (za Sladanu u "Mrzim istinu") i Marija Sekelez (za Helenu u predstavi "Diva"), te Goran Grgic (za ulogu Grge u "Amaterima"), Milan Pleština (za Leonea Glembaja u "Gospodi Glembajevi") i Rakan Rushaidat (za Dragana u "Mrzim istinu"). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter