Laureati Nataša Ravnić Gašparini i Giovanni Cernogoraz

Giovanni Cernogoraz i Nataša Ravnić Gašparini (D. ŠTIFANIĆ)
Giovanni Cernogoraz i Nataša Ravnić Gašparini (D. ŠTIFANIĆ)

Pulski Dom branitelja u srijedu je bio mjesto održavanja 23. izdanja Dana istarskog sporta, svečane manifestacije na kojoj Savez sportova Istarske županije tradicionalno proglašava najuspješnije sportaše u godini koja je ostala iza nas. Nagrade su se dijelile u već ustaljenih 11 kategorija, ukupno je bilo 76 nominiranih, a laureate je iznjedrio glasački žiri koji su sačinjavala devetorica članova Izvršnog odbora Saveza sportova Istarske županije, 31 predstavnik strukovnih saveza u Istri (tajnik ili predsjednik) i 12 predstavnika zajednica sportskih udruga istarskih gradova i općina. Od 52 člana žirija glasovalo je njih 48, koji su u svakoj kategoriji odabrali tri nominirana kandidata te najboljem dodijelili pet, drugoplasiranom tri, a trećeplasiranom jedan bod. Kad su se bodovi zbrojili, dobili smo najbolje od najboljih, "creme de la creme" istarskog sporta u 2015. godini.

Strijelac i kuglačica

U konkurenciji najuspješnijih sportašica, izbor se odvijao po onoj staroj "princip je isti, sve su ostalo nijanse" te je nagrada i ove godine završila u rukama kuglačice porečke Istre. Promijenilo se jedino ime laureata, pa je Marijanu Liović na tronu zamijenila Nataša Ravnić Gašparini koja je u protekloj godini osvojila ekipnu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, na Svjetskom kupu bila je prva u pojedinačnoj konkurenciji i druga u mješovitim parovima te je usto najbolja igračica Prve hrvatske lige. Ostvarene rezultate žiri je nagradio sa 184 boda što je Ravnić Gašparini bilo dovoljno za uvjerljivi trijumf ispred Tijane Pavelić (58) i Tanje Grubiša (52).

Najuspješnijim sportašem Istarske županije drugu je godinu za redom proglašen Giovanni Cernogoraz, član Streljačkog društva Gusar iz Novigrada. Cernogoraz, istarski zlatni olimpijac iz Londona, u ovoj će godini u Rio de Janeiru pokušati obraniti taj doseg, a priliku da to ostvari dobio je osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom kupu, nakon čega je prošlu godinu zaključio trijumfom na finalu Svjetskog kupa. Ti dosezi donijeli su mu priznanje za najboljeg sportaša Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, a sad je to isto ponovio i na nivou Istarske županije s osvojena 194 boda. Drugo mjesto osvojio je Dominik Družeta (77), dok je treći bio Alen Melon (35).

U konkurenciji najboljih ekipa istarskim sportom već duže vrijeme vladaju Porečanke i ta se tradicija nastavila. Petu godinu za redom nagrada je otišla u Poreč, a da dođe do promjene na vrhu pobjedničkog postolja pobrinule su se odbojkašice, koje su s trona svrgnule kuglačice. Aktualne seniorske prvakinje Hrvatske prikupile su 172 boda, kuglačice su ih ove godine osvojile "samo" 105, dok je treće mjesto pripalo Ronilačkom klubu Mladost iz Medulina (76). I u konkurenciji najbolje momčadi imamo smjenu na vrhu, no ovom prilikom promijenio se i grad iz kojeg dolaze laureati pa su tako boćare porečke Istre na tronu naslijedili judaši Istarskog borca. Puljani su osvojili naslov seniorskih prvaka Hrvatske i glasači su taj doseg nagradili sa 170 bodova, drugo mjesto pripalo je Rukometnom klubu Poreč (86), dok je treći bio Triatlon klub Pula (78).

Trenerska borba

U konkurenciji najuspješnijih sportaša u mlađim uzrastima najboljim su proglašeni judašica Istarskog borca Lara Kliba i plivač Pule Bruno Blašković. Kliba je slavila sa 133 boda ostavivši iza sebe Elizabetu Vitasović (100) i Tenu Japundža (52), dok je lanjska osvajačica ovog priznanja Marina Kaić bila među nominiranima, ali nije se uspjela probiti među tri najuspješnije. Blašković je na tronu naslijedio klupskog kolegu Davida Doblanovića, a naslov najuspješnijeg donijelo mu je 146 bodova s kojima je trijumfirao ispred Martina Dolenca (107) i Petra Bratulića (73). Najuspješnija ekipa u mlađim uzrastima je mlađejuniorska štafeta Atletskog kluba Istra, dok je najuspješnija momčad u mlađim uzrastima juniorski dvojac Veslačkog kluba Istra.

U konkurenciji najboljih trenera borba se, prema očekivanju, vodila između dvojca koji su svoje klubove odveli do naslova prvaka Hrvatske, a na kraju je trener Odbojkaškog kluba Poreč Miodrag Stojaković slavio sa 98 bodova, 11 više od lanjskog pobjednika Deana Ilića, trenera Judo kluba Istarski borac. Da ovo bude najneizvjesnija kategorija pobrinuo se i Milan Celija, izbornik hrvatske boćarske reprezentacije koji je završio treći s 83 boda. Neizvjesnosti je, pak, bio lišen izbor najuspješnije sportašice s invaliditetom gdje je šestu godinu za redom slavila Mikela Ristoski, članica Atletskog kluba osoba s invaliditetom Medulin koja je prikupila 232 boda. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković (92), dok je treća bila Marina Radošić (70). Što se tiče najuspješnijeg sportaša s invaliditetom, tu je nakon dvije godine vladavine Tomislava Bošnjaka nagrada završila u rukama Mladena Jurade, člana Streljačkog društva Augustin Vivoda iz Buzeta. Jurada je prikupio 166 bodova i slavio ispred Gracijana Turčinovića (156) i Davora Komara (110). (Ivica CEROVAC, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter