Laureati na pjevačkom natjecanju Chorus Inside


Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli iz Pule sudjelovao je na XIX. međunarodnom pjevačkom natjecanju Chorus Inside, koji se ove godine održao u Rovinju te zabilježio važnu pobjedu. To je jedan od najmlađih zborova, jer djeluje manje od godinu dana, preciznije od listopada 2014. godine, a za sobom imaju već mnoštvo koncerata i nastupa.

- Za jedan tako mladi zbor ovo je ogroman uspjeh, pobijedili su kolege s puno duljim stažem i nizom trofeja, medalja i diploma.

Cantus PoPuli prijavio se u C kategoriji (sakralna i polifona glazba), ujedno najtežoj i najzahtjevnijoj kategoriji natjecanja, veli dirigentica Tatjana Merkl, ističući da su se prezentirali vrlo zahtjevnim repertoarom "Gaudete" (Anonimus), "Gabriels Oboe" (Ennio Morricone), "Halleluyeah" (Branko Starc) i "Joseph fili David" (Javier Busto).

Nagradu i pobjedu s visokih 24,62 boda dodijelio im je tročlani žiri sastavljen od vrhunskih dirigenata i glazbenih pedagoga: Neven Radaković (Hrvatska), Aneta Nikolaeva (Rusija) i Elena Marian (Moldavija).

Kao apsolutnim pobjednicima C kategorije pripala im je čast pjevati na svečanom zatvaranju i ceremoniji dodjele nagrada koja se održala u dvorani Adrisa, uz još dva pobjednička zbora i troje solo pjevača, koji su pobijedili u svojim kategorijama. Na natjecanju su sudjelovali zborovi i solo pjevači iz Hrvatske, Italije, Poljske, Moldavije i Armenije. Svakako treba napomenuti da su vrlo dobro prošli i ostali hrvatski zborovi na ovom prestižnom natjecanju.

Tako je mješoviti zbor Roženice iz Pazina osvojio srebro, dok je Sempre Allegro iz Rijeke osvojio zlato u A kategoriji. Mješoviti zbor "Giuseppina Martinuzzi" iz Labina osvojio je srebro u C kategoriji.

MPZ Cantus PoPuli od 8. rujna kreće s novim probama i prima nove članove, a traže sve glasove. Audicije se održavaju svaki utorak i petak u 20 sati u Mutilskoj ulici br. 44 (prostorije MZ Gregovica).

Dirigentica Merkl opisuju ovaj zbor kao veselo i raspjevano društvo prijatelja i zaljubljenika a cappella pjevanja. Ime zbora nastalo je kao jedna zgodna kombinacija, tj. igra riječi, može to biti "Pjesma naroda", a može se čitati i kao "Pjesma po Puli". Imali su već brojne uspješne nastupe, a njihov zahtjevan repertoar obuhvaća sakralna i svjetovna djela, obrade zabavne, rock i pop glazbe, gospel, kao i hrvatsku tradicijsku glazbu. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter