Laureati BK Šorići-Putini i "Naša djeca" Kanfanar

Anja Stehlik-Moretti
Anja Stehlik-Moretti

Na blagdan svete Sofije, koji se obilježava kao Dan općine, ove je subote u Kanfanaru održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su, nakon pozdravnih govora predsjednika Vijeća Marka Jelenića i načelnika Sandra Jurmana, ovogodišnjim laureatima - Boćarskom klubu Šorići-Putini za ostvarene sportske rezultate i uspjehe u radu te Društvu "Naša djeca" Kanfanar na ime promocije dječjih prava i unapređenja kvalitete života djece i mladih uručene plakete.

U ime vrijednih boćara, nagradu je primio Gaetano Košara, dok su predsjednici DND Kanfanar Sandri Orbanić u pomoć da preuzme plaketu pristigli Korina Sošić (načelnica) i Jan Vidulin (donačelnik) Dječjeg općinskog vijeća Kanfanar. Obraćajući se prisutnim, ali i brojnim gostima koji su došli uveličati ovaj, za Kanfanar i njegove stanovnike poseban dan, načelnik Sandro Jurman rekao je da je Kanfanar danas uspješna i uređena lokalna zajednica s visoko postavljenim standardima.

Obnova cesta i javne rasvjete

- Investicije u komunalnu infrastrukturu premašile su 15 milijuna kuna, od kojih je svakako najvrednija bila obnova Državne ceste 303 na relaciji Rovinjsko Selo-Kurili, duga četiri kilometra. Sada se dovršava i projektna dokumentacija za obnovu preostala dva kilometra Kurili-Okreti, a koja bi trebala biti u funkciji do slijedeće turističke sezone. Osim toga, ulagalo se i u nerazvrstane ceste, modernizaciju javne rasvjete kada je zamijenjeno 160 rasvjetnih i zastarjelih tijela sa suvremenim LED osvjetljenjem, a dobili smo i jedan moderan i funkcionalni park s urbanim sadržajem, podsjetio je načelnik, dodajući i da su vidljivi pomaci primijećeni i na polju gospodarstva i kod investicija.

- Turistički kapaciteti rastu iz dana u dan. Broj ležaja na području Općine ove je godine za 15 posto veći nego lani, dok je broj noćenja u odnosu na isti prošlogodišnji period veći za čak 25 posto. Uvjeren sam stoga da ćemo zajedničkim i predanim radom kao i programima i sadržajima na bazi održivog razvoja brojku od 100 tisuća godišnjih noćenja ostvariti tijekom narednog četverogodišnjeg razdoblja, poručio je Sandro Jurman, podsjetivši i da je ova Općina nagrađena nacionalnom nagradom Simply the best od UHPA i časopisa Way to Croatia, za manifestaciju Jakovlja.

Valorizacija Dvigrada, ali i Limskog kanala

A da Općina neće odustati od EU fondova i potražnji  financijskih potpora dalo se iščitat kroz projekt Kulturospirit kojeg Kanfanar provodi u suradnji s partnerima iz Istre.

- Nakon dugogodišnje obnove Dvigrada koja je do sada dala vidljive rezultate, iz kohezijskih EU fondova dobili smo prvi europski  milijun kuna za projekte obnove i valorizacije Dvigrada u okviru projekta Kulturospirit kojeg provodimo zajedno s partnerima iz Istre. Uz Dvigrad u naš fokus stavili smo i Limski kanal i prva prijava za EU sredstva ići će u suradnji s istarskim i slovenskim partnerima. Ističem da nam je konačni cilj valorizacija Limskog kanala kojeg je započela Istarska županija u suradnji s lokalnim zajednicama vezanim uz Lim, rekao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, prvi čovjek Kanfanara, Sandro Jurman. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter