Laureat Zdravko Milic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravko Milic s oslikanom skulpturom "Transpiramide" laureat je ovogodišnjeg, petnaestog po redu, Labinskog uzleta likovnosti. Uz ovaj rad, kojega otkupljuje organizator Grad Labin, sponzor manifestacije Hena Labin otkupila je sliku "Bez naziva" Karla Paliske.

Pobjednike natjecaja, s temom pod nazivom "Ruka koja stvara", proglasio je prekjucer labinski gradonacelnik Tulio Demetlika otvarajuci u Loži izložbu pristiglih radova. Sudjelovalo je 27 akademskih likovnih umjetnika i troje studenata, ciji su radovi izloženi u crkvici Sv. Stjepana. Ocjenjivacki sud cinile su likovne kriticarke Branka Arh i Ester Miletic te arhitektica Ester Miletic.



Za pobjednicke "Transpiramide" Arh kaže da se "protežu kroz prošlost i buducnost, pišu povijest covjeka i svijeta, od egipatskih i meksickih piramida do onih koje ce neka buduca znanost otkriti u svemirskim prostorima", a Paliskin rad opisala je kao "sustav znakovlja mehaniziranog svijeta, ruka ljudi-robota-kranova kvadratnih glava i dugih vratova s izrescima iz novina banalnog sadržaja na mjestu srca, koje ne ulijevaju nadu ni vjeru u bolji i smisleniji svijet".

- Rijec je o piramidama na mjestima koja su vecini ljudi nepoznata: piramide koje se otkrivaju u Visokom u Bosni, tek naznacene piramide u Cividaleu i Imoli u Italiji, ali i u Kini gdje su prekrivane oranicama da se ne vide. Osim toga imamo i velike piramide na Mjesecu i Marsu kojima autor nije priroda, nego je rijec o intervenciji neke civilizacije. To je vezano uz pricu o nastanku svijeta i nas, ljudi, ali to je tema za neke druge i duge razgovore, kaže Milic o svojoj skulpturi. (Robi SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter