Latina maknuti sa svih funkcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hitna smjena Danila Latina sa svih funkcija vezanih za ribarstvo zahtjev je koji je u srijedu Hrvatskoj obrtnickoj komori (HOK) te Upravnom odboru Obrtnicke komore Istarske županije uputilo 58 ribara Bujštine. Oni u ime Sekcije ribara Bujštine u svom dopisu navode da je Latin iznenada promijenio mišljenje o arbitražnom sporazumu, dok je svoj pozitivan stav o njemu iznio na prosvjedu ribara. Zamjeraju mu i što je, kako isticu, sve odluke koje se ticu ribarske struke donosio samostalno, bez ikakvih konzultacija.

Ribari smatraju da Latinu više nije mjesto medu njima, iako priznaju da su ga sami izabrali na funkciju dopredsjednika Sekcije ribara Bujštine s koje su ga nedavno smijenili zbog njegovog stava da je arbitražni sporazum sa Slovenijom dobar, izrecenog na prosvjedu u Savudrijskoj vali.

Latin smatra da je rijec o falsificiranom zahtjevu za njegovom smjenom. "U zaglavlju dopisa navodi se da ga je uputila Sekcija ribara Bujštine, no nigdje nema pecata, ni potpisa predsjednika", kaže. Po njemu je tekst sastavio netko tko nije ovlašten za takvo što, cime je prekršen statut i poslovnik Udruženja obrtnika Bujštine. Latin tvrdi i da su ribari koji su potpisali zahtjev za smjenom bili pod pritiskom te da velik dio njih zapravo ni nisu clanovi HOK-a.

"Ne osporavam svoju smjenu kao dopredsjednika Sekcije ribara Bujštine. Ne želim se nikome nametati. No, smijenili su me zbog moje izjave o arbitražnom sporazumu te mi zamjeraju da se bavim politikom. Što je onda bio prosvjed u Savudrijskoj vali? Ribarski ili politicki? Mislim da je arbitražni sporazum prije svega politicko pitanje, pa onda i prosvjed ne može biti drugo nego politicki. Uostalom, moj stav je stav mene kao gradanina, a moja gradanska sloboda mi je važnija od bilo kakve funkcije", kaže Latin.

Da zahtjev za Latinovom smjenom nije upucen iz Sekcije ribara Bujštine, potvrdio nam je njen predsjednik Tonci Trevižan, koji je ujedno i predsjednik Ceha ribara Istre. "To ne može biti istina. Ja takav dokument nisam potpisao. Vjerojatno je to sastavila ista struja koja je tražila smjenu Latina iz sekcije. Sad ce vjerojatno od mene tražiti da to verificiram", kaže Trevižan. Na pitanje hoce li verificirati taj dopis, Trevižan veli da ga još nije procitao i da ne zna o cemu je rijec, cime nije iskljucio mogucnost da ga na koncu i potpiše. (B. ŽIŽOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U CETVRTAK.


Podijeli: Facebook Twiter