Latin: Hloverka je nekorektna i laže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je desetljece i pol jedna od najgledanijih televizijskih emisija u Hrvatskoj i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, Latinica je izbacena iz jesenskog programa HTV-a i posve je neizvjesna njena sudbina. Njen autor, urednik i voditelj Denis Latin, jedan je od najhvaljenijih i najnagradivanijih, ali i najosporavanijih novinara, posebno od kolega. Otvarao je brojne tabu teme, zbog cega mu je u proteklih 16 godina emisija više puta cenzurirana, poput one o deustašizaciji, a trpio je i prave hajke, kao nakon emisije o Tudmanovoj ostavštini. Novinarsku je karijeru poceo sa 16 godina kao dopisnik Slobodne Dalmacije u Šibeniku, a na televiziji je od 1987., pune 22 godine. Premda je prije nekoliko dana odustao od najavljene predsjednicke kandidature, celnici s Prisavlja svejedno su ga iznova odbacili, i njega i njegovu emisiju, s najavom da ce opet biti u programu u sijecnju iduce godine nakon predsjednickih izbora. Prošlog je tjedna izjavio u Areni da je siromašan kao crkveni miš i da gladuje nakon što mu je placa smanjena s 30 na 10 tisuca kuna i uz kreditne obveze za kupnju auta i stana u Zagrebu od devet tisuca i par stotina kuna.

- Dugo se javno prepucavate s glavnom urednicom Informativnog programa HTV-a Hloverkom Novak-Srzic, a prije ste prozivali Mariju Nemcic. Optužili ste ih za korupciju na HTV-u i zaštitu mafije.


- Mariju Nemcic nisam optuživao za zaštitu mafije, nego za neprovodenje javnih natjecaja u sklapanju vanjskih produkcija.

- No, objema ste se u svibnju ove godine ispricali na Opcinskom sudu u Zagrebu. Koliko ste vjerodostojni?

- Gledajte, to su bile tužbe za klevetu. Sudski spor se nije ni vodio. To je bio jedan pretproces, nisu se ni izvodili dokazi, nego je samo došlo do pomirenja bez prejudiciranja krivnje.

- Ali ipak je bila vaša isprika.


- Kako da vam objasnim, to je bila isprika prije utvrdivanja je li netko kriv ili nije. Razumijete? Da se uopce ne ulazi u spor i izbjegnu troškovi, vrijeme i sve ostalo. Time što bih ja izveo dokaze ne bi se ništa postiglo, zato što to trebaju raditi nadležni organi, a ne ja.

- Kako bilo, jeste li odustali od svojih teza?


- Ne. Samo sam se lišio jednog suvišnog spora kojim ne bih ništa dobio, a ni javnost.

- Smatrate li i dalje da Hloverka Novak-Srzic štiti mafiju i korupciju.


- Ostajem pri svim svojim rijecima. O tome je govorio kolega Gordan Malic na jednom skupu u lipnju, detaljno je sve opisao. Ma nije to ništa neocekivano; mi gledamo reprizu situacije s kraja 90-ih, nešto ublaženu. Igraci su svi isti, sve je isto. To je poražavajuce. Kad je Hloverka bila izabrana za glavnu urednicu, upozorio sam javnost da ce se dogadati takve stvari. Ravnatelj me odmah kaznio s 30 posto place samo zato što sam rekao istinu. Rekao sam da ce posmjenjivati ljude i to se i dogodilo.

- Kažete da necete na drugu televiziju. Novak-Srzic vam je ponudila
Otvoreno pa niste pristali.

- Nije. Lagala je, kao i inace. Nije mi ponudila da vodim Otvoreno nego da ponudim novi koncept, novi format Otvorenog, na što sam joj rekao da mi to nije interesantno. Zatim mi je ponudila da napravim novi koncept emisije Hrvatska uživo, što sam i uradio.

- Tvrdi da ne znate raditi emisiju uživo.


- Tu se radi o teškom podmetanju. U najteže vrijeme rata radio sam udarne emisije javljajuci se uživo s ratišta; radio sam Dnevnike uživo i zbog toga se, izmedu ostalog, i razbolio jer je to vrlo stresna situacija. A Latinica je format koji nema potrebe da ide uživo, od pocetka je napravljena tako da se ne emitira uživo. Hloverka je nekorektna kao i obicno.

INTERVJU ZORANA ANGELESKOG S DENISOM LATINOM OBJAVLJUJE GLAS ISTRE U SUBOTU


Podijeli: Facebook Twiter