Lasić: Na izbore je izašlo 60 posto članova

Ivan Lasić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)
Ivan Lasić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)

Ivan Lasić, predsjednik Izborne komisije u nedjelju održanih izbora za novog predsjednika pulskog SDP-a, na današnjoj konferenciji za novinare rezimirao je rezultate izbora u kojima je pobjedu, ispred Marijana Mužinića, odnio Danijel Ferić. Od 250 pulskih članova izborima se odazvalo 150, ravnih sto glas je dalo Feriću, a njih 49 Mužiniću, dok je jedan glas nevažeći.

- Bilo je članova koji su opravdali nedolazak na izbore, a 60 posto članova izašlih na izbore oslikava raspoloženje članstva koji su zainteresirani i stalo im je tko im je na čelu gradske organizacije pa su od tog broja njih 70 posto dali potporu Ferićevom programu, rekao je Lasić.

Nedolazak velike brojke od sto članova na izbore, odnosno 40 posto članstva gradske organizacije, saborski zastupnik i pulski vijećnik Peđa Grbin je, pak, komentirao da mnogi članovi mogu, a i ne moraju, naviknuti se na promjenu sistema koji je do sada bio u Hrvatskoj, pa i SDP-u, gdje važne odluke donose samo "odabrani". Sistem "jedan član - jedan glas" smatra najpravednijim.

- Odluke o vodstvu donose svi članovi, vremenom će odaziv takvim izborima biti sve veći i veći. Postupak promjene je tek počeo i sigurno će još neko vrijeme trajati dok ga svi ne prihvate, komentirao je Grbin, koji je, pak, upitan za komentar zagrebačkih izbora SDP-a, tek rekao "članovi stranke su tako odabrali". (G. ROJNIĆ)

Grbin: SDP ne planira ukinuti Istarsku županiju

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je danas da vladajući ne pripremaju nikakav prijedlog po kojemu Istra više ne bi bila samostalna jedinica lokalne samouprave (županija), ističući da IDS u tom smislu nepotrebno proziva Vladu i SDP.

- IDS bez ikakvog razloga proziva Vladu i SDP kao najvećeg člana vladajuće koalicije da želi ukinuti Istru kao samostalnu jedinicu regionalne samouprave. To naprosto nije točno i o tome nismo nikada razgovarali, kazao je Grbin na konferenciji za novinare u Puli.

Naglasio je da je cilj novog zakonskog rješenja na novi i bolji način regulirati regionalni razvoj Hrvatske i poticati razvitak svih županija, bez ikakvih pretenzija da se njime ponovno uređuje administrativna podjela na općine, gradove i županije.

Istaknuo je da je zbog IDS-ovih prozivki uputio zastupničko pitanje ministru uprave Arsenu Bauku o tome je li u postupku pripreme zakona bilo kakav prijedlog regionalnog preustroja Hrvatske koji bi ukinuo Istru kao samostalnu jedinicu regionalne samouprave te od ministra dobio negativan odgovor.

- Naravno da je odgovor bio negativan. To nikada nije bio prijedlog ni od koga u SDP-u. Nadam se da će sve to dokinuti potrebu da povremeno u medijskom prostoru, valjda kada nema drugih tema ili kada je stanje u Istri preloše, izvlačimo ovu prožvakanu temu, poručio je Grbin.

Istaknuo je da će se u Hrvatskoj sigurno razgovarati o novom regionalnom ustroju, ali da iz SDP-a neće doći prijedlog po kojem Istra neće biti jedinica regionalne samouprave. (Hina)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter