Lasersko skeniranje odrona u Črnici

Lasersko skeniranje (G. Č. Š.)
Lasersko skeniranje (G. Č. Š.)

U Črnici je krajem prošlog tjedna laserski skeniran teren kod crkvice sv. Roka na temelju kojeg će se izraditi prijedlog sanacije odrona. Početkom veljače odron kod temelja crkve iz 16. stoljeća pospješile su obilne oborine, no destabilizacija terena u Črnici primijećena je još prije desetak godina, a voda je godinama ispirala glinu u pukotinama između kamenih blokova.

Lasersko skeniranje osigurat će podatke za izradu detaljnog 3D modela terena i crkvice. Omogućit će to izradu analiza stabilnosti terena i utjecaja na građevinu te odgovarajući projekt sanacije odrona i stabilizacije temelja crkvice.

Skeniranje je naručio Grad Buzet koji je odmah nakon odrona angažirao jednog od najboljih hrvatskih stručnjaka geotehnike prof. dr. sc. Željka Arbanasa. Prilikom prvog obilaska Arbanas je izjavio da će napredovanje erozije prema crkvi trebati zaustaviti popunjavanjem pukotina mlaznim betonom i geotehničkim sidrima.

To ne spada u jako zahtjevne građevinske zahvate, rekao je tada, i može se relativno brzo odraditi, no prethodno treba sve dobro analizirati.

Pri snimanju je korištena tehnologije LiDAR efikasna za detaljno prikupljanja velikih količina prostornih podataka s iznimno velikom brzinom snimanja. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter