Laserskim oružjem protiv pirata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Americka ratna mornarica testira lasersko oružje koje bi se moglo koristiti protiv somalskih pirata, prenosi u cetvrtak TV mreža Fox News.

Mornarica je prošloga tjedna prvi puta uspješno testirala laser visoke energije iz broda. Laserska zraka, ciji je cilj bio camac na uzburkanom Tihom oceanu, uspjela je zapaliti njegov motor.

Ured za mornaricka istraživanja je kazao da je laserska zraka putovala "kilometrima, a ne metrima". Za sada je test poslužio kao dokaz uspješnosti koncepta, ali još nije poznato kada bi on mogao biti rasporeden kao oružje.

Laserski snop promjera teniske loptice, mogao bi se koristiti da se zaustavi mali camac od približavanja ratnim brodovima, a meta bi mogli biti i pirati.

"Možete se koristiti laserom za obranu od napada ili ga možete smanjiti na nesmrtonosnu razinu, kad ustvari postaje vrlo jako svjetlo tako da oni znaju da su naciljani," rekao je Michael Deitchman, direktor zracnog ratovanja i oružja u Uredu za mornaricka istraživanja.

Deitchman je rekao da laser nudi dvije prednosti koje ne postoje kod drugog oružja. Laser je precizan za razliku od metaka koji se mogu odbiti i pogoditi neželjene ciljeve, a snaga lasera može se regulirati od smrtonosne razine do razine neugodnosti.

Napadi somalskih pirata postali su sve nasilniji u posljednjih nekoliko mjeseci, a obicno ukljucuju napad više glisera na brod na otvorenom moru. Pirati su najcešce naoružani jurišnim puškama AK-47 i tromblonskim minama.

Neki trgovacki teretni brodovi sada nose privatne zaštitare za obranu od gusara. Oni se takoder koriste vodenim topovima i zaglušujucim zvucnicima kao obranu. No, te mjere ne mogu biti dovoljne da se prevlada oružani napad.


Podijeli: Facebook Twiter