Laseri i povijest za vikend u Buzetu

 Valter Flego, Elena Grah Ciliga i Siniša Žulić (G. Č. Š.)
Valter Flego, Elena Grah Ciliga i Siniša Žulić (G. Č. Š.)

Po provjerenom receptu povijesnog vremeplova Buzećani pripremaju udarni vikend Subotine. Spojili su dva stoljeća u neviđenu feštu - od rock festivala, preko laser&vatra showa do povratka u prošlost, a za sve one koji na tom putu ogladne, pripremit će milenijsku, nikad veću, fritadu od 2.012 jaja i desetak kilograma tartufa. Gotovo 1.500 sudionika, volontera ili pak onih uključenih u organizaciju kroz kulturne, zabavne i sportske sadržaje dat će svoj doprinos najvećoj gradskoj fešti.

U proračunu je za sve sadržaje Subotine predviđeno 310.000 kuna. Računa se i na sponzorske priloge, no upravo je zbog doprinosa volontera vrijednost Subotine - neprocjenjiva. Središnje sadržaje gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine na konferenciji za novinare predstavili su gradonačelnik Valter Flego, dogradonačelnik Siniša Žulić te pročelnica resornog gradskog odjela Elena Grah Ciliga.

Vikend-program počinje u petak u 9 sati 43. znanstvenim skupom Buzetski dani, a u 18 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se obilježiti i 25. obljetnica bratimljenja s Koprom. U 19 sati počinje 17. rock festival Petkotina. Posjetitelji će moći uživati u besplatnim koncertima renomiranih hrvatskih izvođača, spomenimo tek da na Mostu nastupaju Urban & 4, Majke, Postolar Tripper i još mnogi drugi.

U subotu u 10.30 sati u Narodnom domu kazališna je predstava za djecu i mlade "Pčelice, pazi!", u 11.30 mališani će se moći okušati u 3D slikanju kredama na Fontani, slijedi promenadni koncert limene glazbe GD-a Sokol. U 12 sati proglašenje je dobitnika nagrade Margerita, u 17.30 nastupaju pjevači udruge Mali veliki mikrofon, a zabavni program na Fontani nastavlja se u 18 sati nastupom Eureka banda. U 19 sati počinje priprema milenijske fritade s tartufima. Za večer jazza na pozornici kod Narodnog doma pobrinut će se Jazz sastav Adriana Bernobića Quasi Croatian Quartet, Marko Tolja & Ol'jazz band, dok na Trgu Fontana nastupaju klapa Kampanel i grupa Colonia te Eureka band.

U kasnim večernjim satima moći će se u tri seta po sedam, osam minuta uživati u šarenilu boja Prolight laser showa koji je proglašen najboljim laser showom u prošloj godini. Prvi put u Buzetu bit će i vatra show kao nova atrakcija Subotine.

U nedjelju točno u 12 sati započinje tradicionalna 11. Subotina po starinski, manifestacija koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu pučkog sajma s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Posjetitelji će ulaskom u stari grad postati dio jedinstvene predstave, a dočekat će ih stari obrti i meštrije, ulični svirači, dame i kavaliri, brojni šetači u stiliziranim građanskim odijelima. U 13 sati otvara se Oružarnica kod Malih vrata, novouređeni dislocirani muzejski prostor zbirke oružja, a u 14 sati izložba u muzeju "A njihova glazba u vremenu traje...".

Svaki puni sat na svim trgovima istodobno će se odvijati različiti programi, od akrobacije na svili do končertina od starinske mužike, a neki će se programi i ponavljati. Spomenimo da Buzetski pučki teatar izvodi predstavu "Ni voda ni uganj, nič nas ne gambjua", kao i da će prvi put nastupiti mužikanti iz Boršča i svirači KD-a Šavrini in Šavrinke iz susjedne Slovenije.

Sportaši i rekreativci također slave Subotinu. Tijekom rujna održava se više od 20 manifestacija iz 13 različitih sportova, a sportska kruna je Europsko prvenstvo brdskih autoutrka 31. buzetski dani, kojima 16. rujna ujedno završava Subotina.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter