Laser koji u minuti dijagnosticira bolest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijenosni uredaj s bezbolnom laserskom zrakom mogao bi uskoro zamijeniti X-zrake kao bolja neinvazivna metoda dijagnosticiranja bolesti. Da bi interpretirali rezultate lijecnicima ce trebati tek par sekundi.

Godinama poznata tehnika Romanove spektroskopije uskoro bi mogla dobiti još jednu primjenu - uoblici li se u uredaj koji, u nekoliko minuta bezbolno može utvrditi prisustvo raka, piše Novi List.

Bezbolni uredaji koji koriste laserske zrake i mogucnost dijagnosticiranja bolesti u nekoliko trenutaka, više nisu samo jedna od kultnih izmišljotina u popularnoj SF seriji "Zvjezdane staze".



Ramanova spektroskopija, mogla bi pomoci dijagnosticirati rane znakove razvoja raznih vrsta raka, te bolesti poput osteoporoze ili cak upale zubnog mesa. A ova tehnologija bi bila manje opasna po ljudski organizam, jeftinija, te tocnija no što su to trenutno dostupne metode poput rendgena.

Ramanova spektroskopija je mjerenje elektromagnetskog zracenja raspršenog na molekule, a uvelike se koristi na podrucju kemijske i farmaceutske industrije.

Michael Morris, profesor kemije na Sveucilištu u Michiganu, objasnio je, da posljednjih nekoliko godina koristi Ramanovu spektroskopiju kako bi proucavao ljudske kosti.

"Ova bi metoda mogla zamijeniti mnoge procedure i nacine dijagnoza koje se trenutno koriste. Velika prednost je da je ova metoda neinvazivna, vrlo brza i precizna. Kad je osoba bolesna ili postaje bolesna, kemijski "miks" u tkivu, odnosno kemijska kompozicija je prilicno drugacija od tkiva zdrave osobe. Ova metoda može izmjeriti te promjene i na neki nacin dati molekularni otisak tkiva."


Podijeli: Facebook Twiter