Larisi Rojnić Zlatni violinski ključ

Larisa Rojnić
Larisa Rojnić

Sredinom prošloga tjedna u Zajednici Talijana Buje mlada, četrnaestogodišnja pijanistica Larisa Rojnić održala je svoj prvi samostalni koncert na rodnoj Bujštini. Na programu su bila djela Bacha, Beethovena, Liszta, Chopina i Saint-Saënsa. Kao gosti koncerta nastupili su i pijanisti Mojca Leban iz Umjetničke gimnazije Kopar, te Larisin brat Andrea Rojnić, student glazbene pedagogije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Brojna publika zahvalno je, uz duge aplauze, prihvatila ovaj izniman glazbeni dar.

Dan nakon ovog koncerta, Larisi Rojnić uručen je Zlatni violinski ključ - najviše priznanje Glazbene škole Kopar, koje se dodjeljuje najperspektivnijim mladim glazbenicima za iznimne uspjehe tijekom cjelokupnog glazbenog školovanja. Na svečanosti održanoj u prelijepom ambijentu obnovljene crkve sv. Franje u Kopru, Larisa se publici predstavila izvedbom virtuoznih i zahtjevnih kompozicija te potvrdila da je Zlatni violinski ključ stigao u prave ruke.

Larisa se inače do 2012. godine glazbeno obrazovala u Umagu. Posljednje tri godine učenica je profesorice Valentine Češnjevar u Kopru, u čijoj klasi ove godine završava šesti razred klavira. U obrazloženju nagrade profesorica Češnjevar navodi: "Kao nadarena, muzikalna i virtuozna pijanistica Larisa Rojnić se predstavila na brojnim školskim i izvanškolskim nastupima i natjecanjima u Umagu, Kopru, Izoli, Piranu, Gorici, Trstu, Zadru i Zagrebu. Publika je uvijek bila oduševljena njezinim uvjerljivim izvedbama, suverenim nastupom i prisnim odnosom s glazbom. Svaki novi nastup Larisi je izazov i prilika za usavršavanje i brušenje vlastitih interpretacija i produbljivanje umjetničkog izričaja. To potvrđuju rezultati koje je do sada postigla, kao i njezino sudjelovanje na brojnim glazbenim događajima."

Larisa Rojnić je tijekom školovanja u Kopru osvojila zlatno priznanje i drugo mjesto na natjecanju mladih pijanista u Novoj Gorici (2015.), drugu nagradu na 10. Međunarodnom natjecanju "Paolo Spincich" u Trstu (2014.) i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju "Giuseppe Tartini" u Piranu (2013.).

Kao svestrana mlada umjetnica okušala se i u komponiranju. U travnju 2014. godine sudjelovala je u programu Novigradskog proljeća, gdje se svojom skladbom za zbor predstavila na završnom koncertu. Iste godine koparskoj publici predstavila se kao komorna glazbenica, te u sastavu Bijenala suvremene glazbe premijerno izvela djelo "Krug" američke skladateljice Sandre Srechin.

Profesorica Češnjevar, pod čijim mentorstvom će Larisa nastaviti svoje školovanje, za zaključak obrazloženja napisala je da Larisi želi "da i dalje ostane hrabra i istrajna, da zadrži iskrenost na sceni, uspješno svladava sve izazove i uživa u svakom segmentu glazbenog putovanja, jer kad nam put postane cilj - uvijek smo na pravom mjestu." (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter