Lapov: Ribarenje me spašavalo socijale


Nedavno smo pisali o Marinku Lapovu, pulskom ribaru koje je ostao bez dozvole za mali ribolov, a kojima se on i njegova obitelj bavi već desetljećima. Bez dozvole je ostao zbog poglavlja 13 iz pregovora s EU, u kojima je Hrvatska "ispregovarala" i ukidanje kategorije malog obalnog ribolova, a koje je najzastupljenija kategorija ribarstva upravo u Istri te otocima.

Zbog mnoštvo negodovanja, ribarima je ipak bilo dopušteno da do kraja godine bacaju svoje mreže, da bi zabrana definitivno stupila na snagu početkom ove godine. Kako je i na navoj listi "ispao" nadležnom je Ministarstvu poljoprivrede u svibnju predao molbu da mu se ribolov ipak dozvoli, no nedavno je dobio - odbijenicu.

Tradicionalni način ribolova Kako piše u pojašnjenju Ministarstva, Hrvatska se u pregovorima uspjela izboriti da najviše 3.500 ribara ostane u kategoriji malog obalnog ribolova u okviru koje je dozvoljeno korištenje mreža stajačica.

Time se, navode, uskladila s zakonodavstvom Europske unije ali i uspjela očuvati tradicionalni način ribolova, a koji priobalnom stanovništvu, a posebice otočanima, omogućuje ulov ograničene količine ribe za vlastite potrebe.

- Prilikom izrade Pravilnika o malom obalnom ribolovu Ministarstvo se, prema načelu dosljednosti, vodilo argumentacijom korištenom tijekom pretpristipnih pregovora te je u skladu s tim osmišljen i sustav kriterija i bodovana za formiranje rang liste sudionika u malom ribolovu.

Kako je broj sudionika koji mogu sudjelovati u njemu ograničen Ministarstvo se odlučilo na revidiranje rang liste sudionika na godišnjoj razini, a kako bi i oni podnositelji zahtjeva koji sustavom bodovanja nisu ostvarili pravo na obavljanje malog obalnog ribolova u ovoj godini, mogli dobiti priliku u jednoj od slijedećih, pojašnjavaju u svom odgovoru te dodaju da "razumiju njegovu razočaranost ali mu nisu u mogućnosti prihvatiti molbu" te kako, budući da je udovoljio osnovnim uvjetima, ali nema dovoljan broj bodova, ima pravo na ribolov tek temeljem rekreacijske dozvole i dozvole za ribolov parangalima.

Stoga Lapova pozivaju da se prijavi u studenom slijedeće godina kada se, kako vele, očekuju značajnije promjena na rang list, a koje će predstavljati pomak u njegovu korist. No, s obzirom da je Lapov sa samo 17 bodova ostao daleko ispod crte (zauzeo je 3.893 mjesto), a prvi na listi ima čak 102 boda pitanje je koliko bi godina trebalo proći da se pulski ribar dovoljno uzdigne kako bi, kao i njegovi stari, dobio priliku baciti mrežu u more. Otočani povlašteni Podsjetimo, odlukom kojoj je u svibnju Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede definitivno objavila tko je, prema pravilniku o malom obalnom ribolovu, uspio zadovoljiti zadane uvjete i ishodovati povlastice za mali obalni ribolov Lapov nikako nije zadovoljan. (B. PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter