Lanterna, Park Umag i Valalta dio svjetske elite

Za porečku Lanternu karakteristično je značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude
Za porečku Lanternu karakteristično je značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude

Ove godine Istra se može podičiti s čak tri kampa koja su udovoljila najvišim kriterijima njemačke i nizozemske inspekcije za kampove - najvećeg njemačkog autokluba ADAC te nizozemskog ANWB-a. Riječ je o porečkom kampu Lanterna, rovinjskoj Valalti te umaškom Parku Umag.

Ova tri kampa zajedno sa zadarskim Zatonom okrunjena su priznanjem ADAC BestCamping, koja zamjenjuje postojeće ADAC-ove i ANWB-ove oznake za izvrsnost u kvaliteti Superplatz i Euro-Top.

Time su se pridružili društvu od samo 137 europskih kampova nagrađenih ovim priznanjem. Značajno je da su 2012. priznanje ADAC-a Superplatz imali samo Zaton i Lanterna.

Priznanja su navedena u nedavno objavljenom vodiču ADAC-a te ANWB-a za 2013. godinu prezentiranom na stuttgartskom sajmu turizma CMT-u.

U vodiču, gdje su se prvi put udružile snage njemačkog i nizozemskog autokluba, navedeno je više od 5.450 kampova, među kojima 107 hrvatskih, dva više nego lani.

Posebno je značajno da je 17 kampova označeno simbolom koji govori o vidljivom i značajnom povećanju kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu. U Istri to se odnosi na kampove Brioni, Lanterna, Marina, Park Umag i Valalta.

Kao i prethodnih godina, prema ocjeni ADAC-ovih i ANWB-ovih inspektora najvišu kvalitetu u pogledu sadržaja, sanitarija i ostale ponude imaju kampovi u Istri. 

Ove su nagrade Nijemcima itekako bitne pri izboru kampova za ljetovanje, a posebno se slušaju preporuke ADAC-a koji u Njemačkoj slovi kao Biblija za kampiste.

Ne treba zaboraviti da su protekle godine njemački gosti u hrvatskim kampovima ostvarili 27 posto dolazaka i 33 posto noćenja. Realizirali su 5,4 milijuna noćenja, što predstavlja porast od čak 10,7 posto.

Lani su u hrvatskim kampovima zabilježena rekordna 16,2 milijuna noćenja, skoro kao i 1988. godine. Više je ostvareno tek 1985., 1986. i 1987. Dobro je i što su financijski rezultati pratili, a najčešće i nadmašili porast broja noćenja.

Ipak, kako upozorava direktor Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman, u 2013. godini neće biti tako spektakularnih brojki. Ističe da su školski praznici u zemljama koje gravitiraju našim kampovima koncentriraniji i bliži glavnoj sezoni te da nam naruku ne ide ni raspored državnih i vjerskih blagdana.

- U ovoj godini očekujemo lošiju predsezonu i koncentriranje potražnje u samoj špici sezone, a tada nažalost mjesta za dodatni rast ima jako malo, budući da nam kampovi u glavnoj sezoni nemaju dodatnog kapaciteta za nove goste.

S druge strane imamo pozitivan element ulaska Hrvatske u EU, što će zasigurno potaknuti pojačanu potražnju i za našim kampovima. Logično je stoga očekivati pojačan turistički interes, a takvi nam signali za sada dolaze sa svih glavnih kamping tržišta.

Hrvatski su kampovi jako dobro pozicionirani u kontekstu kvalitete europskih kampova te smo u odnosu na naše konkurente još uvijek cjenovno povoljniji, zaključio je Palman. (B. BAN)

Kamp Glavotok primljen u Ecocamping

Kamp Glavotok kraj Malinske na otoku Krku prvi je kamp u Hrvatskoj koji se može pohvaliti prestižnom europskom ekološkom oznakom Ecocamping, kojom se odaje posebno priznanje za kvalitetno upravljanje kampovima u skladu s načelima održivog razvoja i ekologije, priopćili su iz Kamping udruženja Hrvatske.

Ovu oznaku dodjeljuje istoimena udruga sa sjedištem u Njemačkoj, kojoj je primarni cilj promicanje ekologije i održivog razvoja, sigurnosti te kvalitete europskih kampova u najširem smislu.

Takvim se sustavom i certifikatom u Europi mogu podičiti samo 242 kampa, a elitnom se društvu sada pridružuje i hrvatski kamp Glavotok.


Podijeli: Facebook Twiter