Lanterna: Otvorena sezona elektronske glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiša i jak vjetar nisu omeli održavanje Lighthouse Festivala u turističkom naselju Lanterna Tamaris kraj Poreča, a riječ je o manifestaciji elektronske muzike koja bi trebala postati season opener na Poluotoku. Lighthouse je, uz pulski Dimensions, najveći festival elektronske glazbe u Istri, a na pet pozornica posjetitelji su mogli uživati u 48 sati neprekidne glazbe.

Vrata festivala otvorena su u petak u podne kada je prvi DJ počeo puštati muziku na Daylight stageu, atraktivnom dnevnom flooru smještenom kraj svjetionika na punti Lanterne. Na Daylightu je muzika trajala do 21 sat. Najavljeni austrijski dvojac HVOB, koji čine skladateljica Anna Muller i producent Paul Wallner, nastupio je danas. Progressive BeachFloor, na kojem je glazba svirala tijekom cijelog festivala, startao je čim se muzika ugasila na Dayligtu, a zbog lošeg vremena nastupi s Electronic Beats Arene premješteni su u Zodiak, na kojem je u ponoć nastupio Frank Wiedeman, najveće ime večeri i jedno od vodećih na festivalu, koji s Kristianom Radlerom čini dvojac AME. Wiedemanov set bio je inspiriran muzikom Stevieja Wondera, WestEnd Reca, Transmata, Weather Reporta i Herbija Hancocka, pomiješanom s deep houseom detroitskog stila. U diskoklubu Zodiak postavljena su tri floora, na terasi se plesalo uz zvukove house muzike, u samom klubu kao zvijezde večeri nastupili su Animal Trainer i Oliver Koletzki, a u podrumu se smjestilo trance pleme koje je čekalo nastup Protonice.

Kiša koja se u petak navečer i subotu ujutro smilovala organizatorima neprestano je padala cijelo subotnje popodne i večer, no to nije spriječilo dolazak posjetitelja kojih je bilo više nego prve večeri. Na Daylight stageu sunce je izašlo pred nastup Jimpstera nakon kojeg je nastupio njemački tech-house dvojac Kollektiv Turmstrasse. Na terasi Zodiaka posjetitelji su nestrpljivo iščekivali nastup Herculesa and the Love Affair, soundsystem verzije istoimenog muzičkog projekta DJ-a Andyja Butlera iz New Yorka. Nakon Herculesa, glavna imena svirala su u istom klubu, gdje je nastupila i druga subotnja zvijezda Modeselektor, a za ljubitelje deep housea poslastica večeri bio je nastup talijansko-njemačkog producenta i DJ-a Avatisma. U nedjelju se plesalo na dva flora, Progressive Beachu do podne i Dayligtu do 16 nakon čega je startao Afterhour party koji je vodila ekipa iz bečkog Wurstsalona. Na festivalu je nastupilo više od 70 izvođača, a valja izdvojiti imena kao što su Wankelmut, 7 citizens, Julietta i Gregorythme.

Festival su krasili impresivni vizualni efekti koji su pridonijeli dobroj atmosferi na svakoj pozornici. Organizatori festivala, promotori iz Austrije, Njemačke, Švicarske i Hrvatske, predvođeni vlasnicima poznatog bečkog kluba Pratersauna, dobro su se prilagodili vremenskim neprilikama pa je program održan u cijelosti i bez kašnjenja.

- U pretprodaji smo prodali preko 1.000 paket aranžmana gostima iz Austrije, Švicarske i Njemačke, a točan broj posjetitelja bit će poznat kad se tom broju dodaju Slovenci i Hrvati koji su karte većinom kupovali na ulazu. Druge godine nastavljamo s festivalom od kojeg želimo napraviti season opener event sličan onima na Ibizi, kazala je Iva Vukšić iz organizacije. (Jurica PRODAN; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter